Trianon

2023.05.27. 19:00

Trianon árnyéka a Felvidéken - a Felvidék Házban

Milyen ürügyekkel, hazugságokkal indokolták a Felvidék elcsatolását Csehszlovákia létrehozói illetve azok antant oldalán álló támogatói? Miért sérti a Trianoni döntés a nemzetközi jogot? – az előadás ezekre a kérdésekre ad választ.

A Felvidék Ház Miskolcon

Fotó: ÉM

Trianon árnyéka a Felvidéken címmel Mihály Molnár László helytörténész előadása hallgatható meg a Felvidék Házban, Miskolcon (Rákóczi utca 2.), az előadás május 31-én (szerdán) délután 5 órakor kezdődik. Az előadás kapcsán ez olvasható az esemény meghívójában: Milyen ürügyekkel, hazugságokkal indokolták a Felvidék elcsatolását Csehszlovákia létrehozói illetve azok antant oldalán álló támogatói? Miért sérti a Trianoni döntés a nemzetközi jogot? Hogyan hajtották végre? Hogyan csatlakoztak a szlovákok a csehekhez, miért nevezték kettejüket csehszlovák nemzetnek a békediktátum fogalmazói? Milyen területi, demográfiai és gazdasági következményei voltak Csehszlovákia létrehozásának? Hogyan élték meg, hogyan tiltakoztak, milyen vonatkozásokat találunk a dokumentumokban és az irodalomban: Pozsony, Komárom, Rimaszombat, az Ipoly, Sajó, Rima, Balog, Gortva mente emlékezete (nagyszüleim és szüleim emlékezete), Mács József, Vécsey Zoltán, Tormay Cecile, Papp Váriné Sziklay Szeréna, Tamás Mihály irodalmi művei. Kassa, Szepsi, Királyhelmec gyásza 1920 után.

A kérdésekre a választ az előadás keresi. Az előadó Mihályi Molnár László 1953-ban született Rimaszombatban. Verseket, tanulmányokat, esszéket, elemzéseket ír. Kötetei: Fohászok virradatért, Napszentület, Magyar Golgota, Sírunkon a szél, Száz év halál, Őrtüzek a Felvidéken, Hinni még, Mács József (monográfia). Több Trianon konferencia vagy emlékezés előadója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában