Kórházi fejlesztés

2023.05.03. 15:00

Speciális ágyakat kapott a traumatológiai osztály

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház újabb innovációja a traumatológia területét érinti. Az intézmény folyamatosan fejleszti informatikai, valamint orvostechnikai eszközparkját egyaránt.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

Ezúttal speciális ágyakat szereztek be a traumatológiai osztály számára: a tíz darab, mintegy 40 millió forint beszerzési összegű betegágy modern, a 21. század elvárásainak megfelelő. Az elektromos ápolási ágyakat már megkapta az intézmény, az eszközöket a sajtó jelenlétében adták át a kórház logisztikai központjában, szerdán.

Akár érintkezés nélkül

A traumatológiai osztály a kórház legnagyobb szervezeti egysége. Nemcsak ágyszám és betegforgalom szempontjából, hanem kiemelt jelentőségű az is, hogy ott sérült emberek ellátása folyik – mondta Dr. Révész János főigazgató. Hozzátette: ezeket a betegeket sokszor azonnal, de legkésőbb 24 órán belül operálni kell. A fejlesztés két területre koncentrált. Egyrészt a csontsebészethez vásároltak fúrómotorokat, amelyek a fémek behelyezésében segíti a munkát, másrészt pedig speciális elektromos mozgatású ágyakat szereztek be az osztály részére. Az előnye betegoldalról a komfort, az ápoló személyzet részéről pedig az, hogy érintkezés nélkül minden pozícióváltás megvalósítható, kivéve a forgatást. Egy darab ilyen ágy nettó értéke 2,8 millió forint – tudatta a főigazgató.

Hatalmas igénybevétel

Jelenleg a traumatológiai osztályon 130 ágy van, amelyből tízet tudnak most kicserélni a fejlesztésnek köszönhetően – hangsúlyozta dr. Ungvári Gábor osztályvezető főorvos. Folyamatos a meglehetősen igénybe vett eszközök megújítása. Az ágyak nagy terhelésnek vannak kitéve, mert ebbe kerülnek a sérültek, majd ebben szállítják a műtőbe, onnan vissza az osztályra, és az ápolás is ebben történik. Az ágyak élettartama változó lehet a használattól függően, de bízik abban, hogy ez a modern technológiával rendelkező eszköz sokáig szolgálhatja majd a betegek gyógyulását – vélekedett a főorvos.

Magas komfortérzet

Az új ágyak javítják az ellátás hatékonyságát, mindeközben az ápolókra irányuló fizikai megterhelést csökkentik, a betegek biztonságát és komfortérzetét növelik – emelte ki Vas Mónika ápolási igazgató. A magasságállítás, az elektromos működtetés, a kapaszkodók mind segítik az egészségügyi dolgozók munkáját. Olyan testhelyzetet tudnak beállítani pontosan, amelyek gyorsítják a beteg gyógyulását, és amely egy hagyományos ággyal nehezen kivitelezhető. A páciens ágyban történő mozgatása sokkal kevesebb fájdalommal jár és több mindent tud önállóan megoldani, például tud étkezni, vagy az ágy emelésével fel tud ülni fizikai megterhelés nélkül – fűzte hozzá az ápolási igazgató. Sérült testrészeit óvni tudja úgy, hogy közben kényelmes testhelyzetet tud fölvenni. Mindez mentálisan is jót tesz a betegnek, hiszen nem csak vízszintes helyzetben tud gyógyulni, és még a rehabilitáció is hamarabb elérkezik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában