Ülésezik a miskolci közgyűlés

2023.05.25. 09:51

Görömbölyi út: érintettek tiltakoztak a miskolci közgyűlésen (fotók, videó)

Csütörtök reggel 9-kor kezdődött meg Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Maratoni ülés ígérkezik: huszonegy napirendi pont szerepel a miskolci önkormányzat mai ülésének napirendjén.

Szaniszló Bálint

Fotó: Budjos Tibor

Negyedórás késéssel kezdte meg a munkáját Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése. Kezdéskor a közgyűlés 28 tagja közül 23-an vannak jelen, azaz a testület határozatképes. Az ülést Veres Pál polgármester vezeti.

Veres Pál napirend előtt: Miskolc számtalanszor bizonyította, hogy képes magát újragondolni. A szürke acélvárosból a kultúra és az idegenforgalom városává vált. Az elmúlt években mindent megtettünk és teszünk, hogy újra négyévszakos fesztiválváros legyen Miskolc. Látszik az erőfeszítés eredménye. Újraindult a Kocsonyafesztivál, minden csúcsot megdöntött a Borangolás. A miskolciaknak kellenek az ilyen programok. Miskolcon mindig nagy hagyománya volt a könnyűzenének. Az első magyar rockfesztivál 50. évfordulóján június 10-én újra rockfesztivált rendezünk. A visszajelzések jók, a városlakók elégedettek az iránnyal. Várom és hívom a miskolciakat a további kulturális eseményekre, mert Miskolcon 2023. a kultúra éve.

Veres Pál bejelentette, hogy a 14. szereplő Javaslat a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjével kapcsolatos döntés meghozatalára napirendi pontot visszavonta, így a közgyűlés nem tárgyalja.


1. Javaslat az egészségügyi alapellátási körzetek meghatározásáról szóló 30/2016. (XI.11.) önkormányzati rendelet módosítására.

Formai változásról van szó, a fogászati alapellátásban két körzet működtetője változik.

Közjáték zavarta meg a miskolci közgyűlés ülését.

 Táblákkal jelentek meg néhányan a teremben és a görömbölyi út építése ellen tiltakoztak. A polgármester tudomásul vette a demonstrációt, és felszólította a demonstrálókat, hagyják el a termet.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Veres Pál: Mindenre választ adott az önkormányzat, és javaslatokat a megoldásra. Pénteken lakossági fórum keretében tárgyalnak újra a tiltakozókkal.

Politikai hangulatkeltésnek tartja a városvezetés a ma reggeli demonstrációt

Politikai hangulatkeltésnek tartja a miskolci városvezetés a ma reggeli demonstrációt a közgyűlési ülésen, erről közleményt adtak ki. Abban az olvasható, hogy Miskolc város vezetése hisz a véleménynyilvánítás szabadságában, és mindennél fontosabbnak tartja a lakossággal, a miskolciakkal folytatott őszinte és szakmai alapokon nyugvó párbeszédet – ezért tartja meglepőnek és szomorúnak azt, ami ma a közgyűlés ülésén történt. Az ülésen táblákkal és feliratokkal protestáló görömbölyiek akciója szerintük azért sejteti azt, hogy politikai motivációjú hangulatkeltésről és nem valódi tiltakozásról lehet szó, mert a Miskolctapolcát Görömböllyel összekötő – az előző városvezetés idején elfogadott és a lakosság véleményének megkérdezése nélkül megtervezett – út kapcsán néhány nappal ezelőtt született megegyezés az építkezés ellen tiltakozókkal.

Úgy fogalmaznak, hogy egy, a korábbi ciklusból megörökölt városi projektről van szó, így az előkészítők, azaz a korábbi városvezetés feladata lett volna az is, hogy a lakosság véleményét kikérje a beruházás terveiről. Ez akkor valamilyen okból elmaradt, így a már megvalósulási szakaszba került beruházásnál a jelenlegi városvezetés a helyiekkel többször is lakossági fórumokon egyeztetett, figyelembe vette az általuk benyújtott petícióban foglalt kéréseket, és annak megfelelően módosította az eredeti terveket.

A tiltakozók akkor azt ígérték, hogy tájékoztatják a konszenzusról a petíció mintegy 200 aláíróját, és ismertetik a megegyezés részleteit egy, általuk először május 25-re meghirdetett, majd ugyancsak általuk május 30-ára módosított időpontban megrendezendő lakossági találkozón, amelyhez kérték, hogy a város bocsájtsa rendelkezésükre a görömbölyi közösségi házat. A város erre is igent mondott, és a teljes, módosított dokumentációt a petíciót benyújtók rendelkezésére bocsátotta.

Mindezek ellenére, néhány nappal az ígért újabb lakossági egyeztetés előtt jelent meg néhány táblákkal és feliratokkal protestáló tiltakozó, megzavarva a közgyűlés menetét, jelzi közleményében a miskolci városháza sajtóosztálya, és értelmezi úgy a történteket, mint  politikai célú hangulatkeltést. Mint írják, a hasonló politikai célzatú akciókat pedig elítélik. Azt is hangsúlyozzák közleményükben: a párbeszéd szükségességében és erejében és a szakmai érvek mentén történő döntéshozatalban hisznek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában