Ballagás előtt

2023.05.04. 17:30

„Az érettségit eddig még mindenki túlélte”

Komoly terveik vannak, népszerű egyetemi szakokon szeretnének tovább tanulni, de még előttük egy nagy kihívás.

Nagy-Hankó Krisztina

Köcski Nikolett, Hutka Luca, Kovács Kende, Takács Viktória és Váradi Mirjam holnap ballagnak, készülnek az érettségire.

Fotó: Vajda János

A középiskolákban lázasan készülnek a pénteki és szombati ballagásokra, főpróbákat tartanak, virágokkal díszítik a termeket, folyosókat, gyakorolják a ballagó nótákat. Most még erre a nagy eseményre készülnek a végzősök, de hétfőn már a magyar érettségit írják. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium 12-ikes diákjait arról kérdeztük, izgulnak-e az érettségi miatt és hol folytatják tovább tanulmányaikat terveik szerint.

Jövőjére nézve a, b és c terve is van

„Én mindent túlizgulok, aminek testi tünetei is vannak, mint például a hasfájás – mondta Hutka Luca Sára 12.s osztályos tanuló. Most csak azt érzem, hogy túl akarok lenni rajta. Egész évben erre készültünk, nem jelenthet gondot. Azért a matektól tartok egy kicsit, mert a próbaérettségin nem sikerült annyira jól teljesíteni, mint amennyire szoktam általában. A stresszhelyzet befolyásolhatja az eredményt az érettségin is. Tovább tanulni gazdálkodás- és menedzsment szakon szeretnék, a Budapesti Corvinus Egyetemen. Második helyen az ELTE kereskedelmi-és marketing szakját jelöltem meg. Mindenképpen közgazdasági irányba mennék, mert kicsi korom óta van egy óriási álmom, hogy legyen egy cukrászdám, és annak ügyeit én szeretném vinni. Ha véletlenül egyik sem jön össze, akkor külföldre megyek egy évre nyelvet tanulni, dolgozni vagy önkénteskedni.”

A gazdasági kapcsolatok érdeklik

„Egyelőre nem izgulok az érettségi miatt, bármennyire furcsán hangzik, nekem még olyan távolinak tűnik, pedig pár nap múlva lesz – avatott be Kovács Kende a 12.a-ból. Most még inkább a pénteki ballagás izgatottsága van bennem. Készülök az érettségire, de talán nem annyit, mint kellene. Azért remélem, elegendő lesz a felkészültségem. Jó lenne úgy leülni megírni az érettségit, hogy tudom, minden jól fog sikerülni. A történelem tantárgyra kell még időt fordítanom és a földrajzra, mert abból emelt szintű írásbeli vizsgát teszek. A Corvinus Egyetem gazdálkodás- és menedzsment szakját jelöltem meg első helyen, ami jelenleg népszerű szak és kifejezetten nehéz bekerülni. Ezért b tervem is van: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a nemzetközi tanulmányok szak. A gazdasági kapcsolatok, gazdaságpolitika érdekel, ami mindkettőben benne van.”

Gyermekkora óta orvos akar lenni

„Úgy gondolom, minden diák izgul az érettségi előtt, még nem hallottam, olyat, hogy valaki félvállról vette volna – hangsúlyozta Köcski Nikolett 12.b-s diák. Azt mondják, visszatekintve már nem tűnik nehéznek, de mi még előtte vagyunk. Természetesen stresszelek egy kicsit, és sajnos én is - ahogyan az előttem szóló Kende –, mindent az utolsó pillanatra hagyok. Ezért még a ballagás után belehúzok kicsit a tanulásba. Ugyanis a búcsúzás közben nehéz erre koncentrálni, inkább kihasználjuk az utolsó együtt töltött napokat az osztálytársainkkal, akikkel nyolc évet töltöttünk együtt. Fogorvosnak készülök, a Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetemre jelentkeztem. Gyermekkorom óta érdekel az orvosi hivatás, elég tudatosan készültem rá, kémia és biológia tantárgyból jó alapokat kaptam hozzá itt, a gimnáziumban.”

Végül nem jogász lesz

„Egészen néhány nappal ezelőttig nem tudatosult bennem, hogy izgulnom kellene, de a ballagási búcsúbeszédem alkalmával a kollégiumban kijött rajtam a stressz – emelte ki Váradi Mirjam, aki szintén a bébe jár. Mindenki nevében kellett búcsúznom, ami nehéz volt. Az érettségi miatt izgulok, mert attól tartok, hogy a vizsgadrukk miatt nem fogok jól teljesíteni. Ezt a próbaérettségin is éreztem. Eddig mindenki túlélte, és nem ez fogja az egész életemet meghatározni. Azért szeretnék magamnak és a tanáraimnak is bizonyítani. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem média- és kommunikáció szakára jelentkeztem első sorban. Korábban, évekig a jog volt a nagy álom, de a nyílt napon megváltozott az elképzelésem.”

A magas ponthatárok nem rettentik el

„Hullámvölgyeim vannak, egyik pillanatban izgulok, a másikban nem. Általában a felkészülési időtől függ, milyen eredményt tudok elérni – tudatta a c osztályból Takács Viktória. A tanárainktól minden támogatást megkaptunk, és sok esetben külön is foglalkoztak velünk, amiért én személy szerint nagyon hálás vagyok, mert egyedül nehezebben ment volna. A magyar emelt szintű érettségitől kiszámíthatatlansága miatt tartok, és a matektól is egy kicsit. A Pázmány jogi karára szeretnék bekerülni, amihez kemény munka kellett, de remélem megtérül a tanulásba fektetett sok energia. Magasak a ponthatárok, de talán sikerül megugrani.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában