Emlékezés

2023.05.28. 08:50

A magyar hősök emlékünnepén koszorúztak Miskolcon (fotók)

A Fidesz-KDNP frakciószövetség nevében helyezték el az emlékezés virágait a miskolci Hősök temetőjében.

BOON

Dr. Nagy Ákos, Hollósy András és Szécsényi Marianna

Fotó: Bujdos Tibor

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért.

Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe, Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Abban az időben állt fel a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság, melynek feladata a települések emlékmű-állítási programjának lebonyolítása volt. A hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. 

A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

A hősökre emlékeztek 

A Fidesz és a KDNP nevében Szécsényi Marianna önkormányzati képviselő, dr. Nagy Ákos, a Fidesz miskolci önkormányzati frakciójának vezetője és Hollósy András, a frakciószövetség miskolci szóvivője helyezte el az emlékezés koszorúját a miskolci Hősök temetőjében, az első világháborúban harcoló 65. gyalogezred emlékművénél.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában