Segítség

2023.05.30. 17:45

Kalauz segíti a fogyatékkal élő miskolciakat (fotókkal)

Fogyatékossággal élő miskolciaknak nyújt segítséget a nemrégiben elkészült és kedden bemutatott Miskolci Fogyatékosságügyi Kalauz.

BOON

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke

A hiánypótló adatbázis többek között olyan címeket, elérhetőségeket és információkat tartalmaz, amelyek segítségére lehetnek az érintetteknek és szüleiknek. A kiadvány tartalmazza többek között a rehabilitációs, segédeszköz kölcsönző, kórházi járó beteg rendelési, gyógytorna, illetve pedagógiai szakszolgálat tevékenységeinek miskolci elérhetőségeit, de a különböző terápiák helyszíneit is, valamint a speciálisan fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek nevelési és oktatási intézményeit és a nekik szánt programokat, foglalkozásokat.

A kalauzt a Szimbiózis Alapítvány szerkesztette és a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely szakmai munkacsoportja véleményezte.

Sokhónapos munka

Barnóczki Gábor, a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely koordinátora elmondta, hogy szakmailag és tartalmilag is egy nagyon összetett produktum lett ez a kiadvány.

„Több hónapig zajlott a munka, 2022 szeptemberétől idén februárig zajlott, de ez a folyamat nem áll meg, folyamatos a frissítés és aktualizálás”- mondta. Majd hozzátett, hogy az igény egy hasonló adatbázisra már évek óta megfogalmazódott, de mostanra valósult meg.

Végigkíséri az életet 

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke hozzátette, hogy ha fogyatékos emberről gondolkodunk a diagnózistól élete végéig kell végigkísérni.

„És a különböző életszakaszokban, különböző szükségletei vannak, melyekhez mind-mind segítséget nyújt az új kiadvány. Ezek olyan szolgáltatások, melyekkel az életminőség javítható. Úgy próbáltuk összeszerkeszteni, hogy a különböző élethelyzetekre tudjanak reagálni. És ha valaki kap egy diagnózist a gyermekéről, lássa jó előre, hogy milyen lehetőségeik vannak akár az oktatás, akár a szabadidő vagy a munkahely szempontjából és milyen segítő intézményekre támaszkodhat”.

Majd beszélt a kiadvány online verziójának előnyeiről is, melybe egyfajta presztizst jelent szerepelni és melynek gyors frissítési lehetősége a legnagyobb előnye.

Kiemelten fontos 

Varga Andrea, Miskolc MJV szakterületért felelős alpolgármestere kiemelte, hogy a város számára azért kiemelten fontos ez a kalauz, mert mindazon szolgáltatók, akik a város területén működnek egy helyen megtalálhatóak kereshető formában.

„Ez egy régi igény, szükséglet ez a kalauz, amely összefoglalja az elérhető szolgáltatásokat és az együttműködés és partnerség valósította meg a létrejöttét. Ez egy kuriózum, hiszen nem egy konkrét sémát és mintát követtett, hanem teljesen új dolog. Miskolc ezen a téren is úttörővé vált” - mondta az alpolgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában