Döbbenet

2023.05.10. 07:00

Ismét kevesebb lett az avasi kilátó (fotókkal frissítve)

Majd' egy hónapja - csúcstámadás révén - alacsonyabbá vált az avasi kilátó. Most újabb "csonkítás" történt.

Szaniszló Bálint

Ilyen lesz, ha kész lesz az avasi kilátó

Április 12-én óriásdaruval emelték le az avasi kilátó csúcsát, egészen pontosan azt az acél szerkezetű toronymagasítást. Mint a Boon.hu megírta, a munka fontos része annak a projektnek, amelynek végeredményeként idén őszre megújul a város jelképeként is szolgáló tévétorony. Szűk hónapos kevésbé látványos munkák után most elkezdődött a kilátó körbeállványozása, amely érdekes látványosság és egy időre teljesen megváltoztatja a kilátó kinézetét.  

Az ablakokat már eltávolították

Folytatódott a munka. A napokban a volt presszó szintről eltávolították az ablakokat. A tervek szerint olyan ablakokat építenek be, amelyek teljes egészében, a padlótól a plafonig terjednek, azaz panoráma kilátást biztosítanak.

Hatvan esztendő  

Ekkora átalakuláson nem esett még át 60 éves fennállása alatt az avasi kilátó. A város felé magasodó tévétorony szimbólum volta miatt is óvatosan nyúlt hozzá a tervező, hiszen az volt a cél, hogy karaktere ne változzon meg gyökeresen, de kialakításában és felszereltségében alkalmazkodjon a kor elvárásaihoz.    

Éppen ezért a torony  sziluettjéhez sem nyúlnak hozzá markánsabban, mert fontos, hogy a kilátót távolabbról nézők számára egy jól ismert látvány tárulkozzék elő. Az viszont fontos, hogy a megvilágítás olyan legyen, ami kiemeli a város elmúlt évtizedeit végigkísérő szimbólumot.   

A pályázati pénzből finanszírozott kilátó projekt keretében a leglátványosabb változás az emeleti kilátóterasz, illetve a kávézórész teljes felújítása. Szembetűnő változás lesz, hogy a kávézószint a padlótól a mennyezetig érő panorámaablakokat kap, ami a külső látványt nem befolyásolja, ám a bent tartózkodók számára még élvezhetőbbé teszi a kilátást. Speciális saját megvilágítást is kap az építmény.    

Az is az elképzelések közé tartozik, hogy távolról nem látható led-hálóval borítják be az avasi kilátót, amely arra nyújt majd lehetőséget, hogy igazi ünnepi  díszkivilágítást lehessen kialakítani alkalmazkodva az adott ünnephez. Az év végi ünnepek idejére például egy élethű karácsonyfává tudják majd alakítani a tévétornyot. Erre külön közbeszerzési eljárással keres majd kivitelezőt a város.

A projekt  

Az avasi kilátó projekt végrehajtását közbeszerzési eljárásban elnyerő Épkar Zrt. 440 millió forintból magát az építményt egyébként statikailag megerősíti. Ugyanez a helyzet a lépcsőkkel is. Kicserélik a padlóburkolatot. A teljes épületgépészet - elektromos hálózatok, víz- és szennyvízrendszer megújul. Lebontják a kilátó csúcsrészéről azokat az antennákat, amelyeket már nem használnak, vagy kiválthatók más, a látványt kevésbé befolyásoló berendezéssel.   

Az alagsori szinten elvégzik a külső homlokzati felújítást, a burkolatok kiegészítését, valamint a szennyezett felületek megtisztítását. Ezenkívül kiszélesítik a kilátó körüli járdát. Ez azért is fontos, mert a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá teszik szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek, fogadások megtartására. A jelenlegi töredezett, repedéses aszfaltburkolat helyett tetszetősebb borítást kap a terület.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában