Miskolc város napja

2023.05.11. 15:30

Dr. Dobos László: „A város támogatta a kezdeményezéseimet”

Világ életében ragaszkodott Miskolchoz a nyugalmazott gyógypedagógus, amely befogadta őt.

DA

Dr. Dobos László

A legtöbben a volt Miskolci Gyermekváros igazgatójaként és idősügyi szakemberként ismerik dr. Dobos László gyógypedagógust, akit 2020-ban a város díszpolgárának választottak. Idén a városban, sőt az országban is egyedülálló módon szervezi meg a Miskolc Hét keretében az I. Miskolci Szépkorúak Fesztiválját 2023. május 17-tól 19-ig. 

Szeretne rászolgálni 

- Érettségi után, 19 éves koromban kerültem Miskolcra Heves községből. Ez a város engem befogadott és lehetőséget adott a tanulásra és a munkára. Hiába hívtak sokszor külföldre is, nem mentem, mert ragaszkodtam Miskolchoz – osztotta meg dr. Dobos László. - Mindig szerettem a város sport és kulturális életét, amiben magam is benne vagyok. Mivel sokáig futballoztam, megtanultam, hogy csapatban az ember eredményesebb, mint egyénileg. A város támogatta a kezdeményezéseimet, sőt örömmel vette és rengeteg szeretetet kaptam itt. A díszpolgári címet nagy tisztességnek élem meg és szeretnék méltó maradni hozzá. Minden reggel, amikor belenézek a tükörbe, megkérdezem magamtól, hogy mit tettem a körülöttem élőkért. Azt viszont sajnálom, hogy több jó képességű ember elköltözött innen, akik Miskolcért sokat tudtak volna tenni. 

Háromezer fős közösség 

A nyolcvanas évei közepén is tevékeny szakember már a kezdetektől Miskolcért dolgozott. 

- A középiskola után orvosi egyetemre jelentkeztem, de értelmiségi származásom miatt nem vettek fel. Az 1957-es gyermekbénulás járvány idején a nagybátyám szólt, hogy a megyei kórházban érettségizett fiatalokat keresnek betegtologatónak. Ezen keresztül lettem később gyógytornász. Aztán már munka mellett az egyetemen elvégeztem a gyógypedagógiát és a jogot. 1963 óta tanítok, a Miskolci Egyetemen a mai napig van feladatom. Hozzájárultam, hogy létrejött a Miskolci Gyermekváros, amelynek 30 évig igazgatója voltam. Egyetemi munkám során, külföldön találkoztam az élethosszig tartó tanulás fogalmával. Ezt követően az országban az elsők között hoztunk létre csapatommal szépkorú akadémiákat és a Harmadik Kor Egyetemét. A koronavírus ideje alatt körülbelül 3000 időskorú részvételével EduSenior Karantén Képzési Programot működtettünk. Ennek keretében 500-600 olyan művészeti alkotás született és születik ma is évente, amelyekből rendszeresen tudunk kiállításokat rendezni. Az MTA - Miskolci Akadémiai Bizottságán belül létrehoztuk a Gerontológiai Munkabizottságot. Nem régen pedig megalapítottuk a Professzorok az Európai Magyarországért Egyesülete (PEME) Kelet-Európai Tagozatát Miskolcon – sorolta beszélgetőtársunk. 

Fesztivál az időseknek 

Dr. Dobos László legújabb kezdeményezése az I. Miskolci Szépkorúak Fesztiválja az idősek megváltozott igényeire igyekszik reflektálni. 

- A háromnapos fesztivál alatt többféle program – Tudományos nap, Retro nap, Ki-mit-tud, családi piknik - közül választhatnak az időskorúak az érdeklődésüknek és jogos igényeiknek megfelelően, két helyszínen: a Tudomány és Technika Házában és Diósgyőrben a Vasgyári Közösségi Házban. Jövőre ugyanezt a rendezvényt Ageing Expo formájában szeretnénk tovább vinni, ahol a nyugdíjasokkal foglalkozó kereskedelmi és turisztikai szolgáltatókat szeretnénk felvonultatni – árulta el a szervező. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában