Pró és kontra

2023.05.24. 20:00

Újabb viták az elkerülő út miatt

A jövőben megépülő Görömbölyt és Miskolc-Tapolcát összekötő út sorsát meglehetősen heves tiltakozás övezi.

Ujlaki Attila

Az áprilisi lakossági fórumon

Fotó: Bujdos Tibor

Sajtóközleményt jutatott el szerkesztőségünkhöz is a miskolci városháza sajtóosztálya kedden a tervezett Görömbölyt és Miskolc-Tapolcát összekötő úttal kapcsolatban. Azt írják: két sáv helyett egy, szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, nyitott kerékpársáv az út két oldalán, 3,5 tonnás forgalomkorlátozás, teherforgalom letiltása – ezek a szakmai javaslatok, módosítások születtek a Görömbölyt Miskolctapolcával összekötő útépítés kapcsán benyújtott lakossági petícióban megfogalmazott igényekre. (Ismeretes, hogy a két városrészen élők, a 7 méter széles autóút ellen tiltakoznak – a szerk.).

A korábbi városvezetésre mutogatnak

Arra is kitértek, hogy a pályázatot Miskolc 2017. augusztus 31-én nyújtotta be. Mivel ez egy, a korábbi ciklusból megörökölt városi projekt, így az előkészítők, azaz a korábbi városvezetés feladata lett volna az is, hogy a lakosság véleményét kikérje a beruházás terveiről. Ez akkor valamilyen okból elmaradt, így a már megvalósulási szakaszba került beruházásnál kell ezt a jelenlegi városvezetésnek pótolnia. Azért is vált ez szükségessé, mert az épülendő út közvetlen környezetében élők – görömbölyiek és tapolcaiak –, félve a forgalomnövekedéstől, a közelmúltban petíciót adtak át Veres Pálnak, Miskolc polgármesterének. A petícióban azt kérték, a város vizsgálja meg, hogy a megépülő új útszakaszon milyen lehetőség lehet a forgalomcsökkentésre – részletezik.

Kedden egyeztettek az út sorsáról

Szunyogh László, Miskolc főépítésze és munkatársai szakmai helyzetelemzést és forgalomszámlálást végeztek, amelynek alapján készítettek egy javaslatot, amelyet kedden – a polgármester jelenlétében – ismerhettek meg a petíciót benyújtók képviselői – húzták alá. Az egyeztetésen a főépítész hangsúlyozta: a Görömbölyt és Miskolctapolcát összekötő út megépítésének nem elsődleges célja a gépjárműforgalom biztosítása, és a módosításban javasolt sávosztás is ezt igyekszik akadályozni. Az út egy sávra szűkítése, a nyitott kerékpárutak kijelölése, a szűkítőkapuk és fekvőrendőr kiépítése, a teherforgalom korlátozása a főépítész szerint mind az átmenő forgalom korlátozását segítik elő. Hangsúlyozzák, hogy a város által elkészített módosításoknál többet nem engednek meg a pályázati feltételek, illetve az leendő út előnyeit is részletezik. Arra is rámutattak: a városházi megbeszélésen a városvezetés és a petíció átadói abban egyeztek meg, hogy a város biztosítja számukra a Görömbölyi Művelődési Házat, ahol pénteken ismertethetik a petíciót aláírókkal és más érdeklődőkkel a város módosításait, a forgalomcsökkentésre tett javaslatait. A város és a petíciót átadók közötti tárgyalások ezt követően, a fórumon elhangzottak alapján folytatódnak – zárul a városháza közleménye.

Megdöbbentek a közleményen

A kedden kiadott közleményt – amit az érintettek is megkaptak – a tiltakozók delegációja megdöbbenéssel fogadta, mert szerintük több helyen csúsztat a városháza. Mint a korábbi fogadóórán is jeleztük polgármester úr felé a városi kezelésben lévő média, a beruházással kapcsolatos információkat, fejleményeket jelentős mértékben a tiltakozók álláspontjának mellőzésével - vagy bagatellizálásával – a kevés támogató álláspontot pedig erőteljes nagyítással tálalják – írta meg szerkesztőségünknek az egyik tiltakozó, aki részt vett a keddi egyeztetésen. Azt is hiányolják, hogy a kiadott közlemény ugyan hangsúlyozza a beruházás előnyeit, de a hátrányairól nem ír, többek között arról, hogy a forgalom megnövekedhet, és több helyen balesetveszélyes lehet a felfestés. A tiltakozók arra is kitértek, hogy tovább folytatják a tiltakozásukat, hogy az út ne épüljön meg, illetve szeretnék, hogy a pénteki egyeztetést keddre helyezze át a város a hosszú hétvége után.

Így látja a Fidesz-KDNP

Korábban a miskolci Fidesz-KDNP is reagált a beruházással kapcsolatos anomáliákra. Azt írták: „Már-már furcsa lenne, ha bármilyen beruházás kapcsán Veres Pál nem a múltba mutogatna. Más tollával ékeskedés és számonkérés helyett egy kérdés: 2019. óta vajon mi akadályozta meg a város jelenlegi vezetését, hogy megkérdezze az itt élőket a beruházásról? Miközben Veres Pál álságosan utasította el a Brassói utca felújítására benyújtott képviselői indítványt és mélyen hallgat a Miskolctapolca forgalmát nagyrészben elvezető Kiskőkötő-Nagykőkötő útjainak felújításáról, a Tapolca forgalmát bonyolító bevezető út felújítását elmulasztja. A helyismeret hiánya, az itt élők érdekeinek teljes figyelmen kívül hagyása, az egyhelyben toporgás és a visszafelé mutogatás jellemzi ebben a projektben is a város vezetését, melynek 2024-ben véget vetünk” - írták.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában