Útépítés

2023.05.06. 07:00

Mutatjuk, milyen is lesz a Dayka-átkötés

Aki figyelmesen jár a környéken már láthatja, hogyan is fog kinézni a Dayka Gábor utca meghosszabbítása a Meggyesalja utcáig.

Szaniszló Bálint

Ilyen lesz a Dayka-átkötés

Manapság az a helyzet, hogy Miskolcon a Meggyesalja, a Rácz György és a Petőfi utca környékén autózóknak – a szó szoros értelmében – mindenre (is) fel kell készülniük. Az az egy vigaszuk lehet a vezetőknek, hogy az ígéretek szerint, ha elkészül a Dayka-átkötés, minden jobb lesz.  

Mint a Boon.hu több alkalommal is foglalkozott vele, a Dayka-átkötés terve évekkel ezelőttre nyúlik vissza, és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé egy igazi főteret lehessen kialakítani. Ehhez azonban az átmenő gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület tehermentesüljön.

Az átkötés már megtörtént 

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől lezáró, az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra lesz jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.  

A Dayka-átkötés megépítése egy 1,8 milliárd forintos projekt keretében kezdődhetett el tavaly tavasszal. Épületek egész sorát kellett lebontani, hiszen a Dayka Gábor utca folytatásának útjában tucatnyi építmény - lakóház, közintézmény, irodaház - volt. Ma már odáig jutott a projekt, hogy az átkötés nyomvonalából eltávolított épületek helyén már majdnem elkészült maga az átkötőút, azaz a szemlélődő láthatja, milyen lesz, ha elkészül.

Parkolási gondokat oldanak meg 

Jó hír a Dayka-átkötés építkezésének közelében élők számára, hogy ingyenesen használhatják a Toronyalja utcán, a Reményi Ede utcán és a Bartók Béla téren lévő önkormányzati tulajdonú parkolókat azok az ingatlantulajdonosok és bérlők, akik a Dayka-átkötés építési munkálatai miatt nem tudnak behajtani udvarukra, garázsukba. Az igényt azonban jelezni kell a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. számára. 

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a beruházás műszaki vezetője felszólítására a kivitelező kötelezettséget vállalt arra, hogy az építkezés során biztosítja az út melletti ingatlanok tulajdonosainak, vagy használói számára az akadálymentes közlekedést. A kivitelezés során azonban számtalan olyan helyzet alakulhat ki, amikor erre egy-egy munkafázis miatt nincs lehetőség, amikor a munkálatok miatt még a legnagyobb körültekintés ellenére is forgalmi akadályok alakulnak ki. Ezekre a helyzetekre kínálja a megoldást a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. ezzel az intézkedéssel. 

Azok az ingatlantulajdonosok és bérlők, akik korábban parkolási bírságot kaptak azért, mert a munkálatok miatt nem tudtak behajtani az ingatlanukhoz, kérhetik a pótdíj összegének visszafizetését. A cég pedig a jövőben ilyen okból nem szab majd ki újabb bírságot a beruházással érintett területen, azaz a Meggyesalja utca 1-11. és Meggyesalja utca 2-6. szám alatti lakosok esetében. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában