Miskolc

2023.05.30. 07:00

A görögkatolikusoké lett a Fáy gimi épülete is

Szeptembertől már nem csak fenntartói feladatokat lát el a Miskolci Egyházmegye a gimnáziumban.

Detzky Anna

A miskolci Fáy épülete

Összesen kilenc, eddig önkormányzati kézben lévő ingatlan - nagyobb részt óvodák, iskolák és gimnázium - kerülhet egyházi tulajdonba Miskolcon a 2023/2024-es tanév szeptemberétől, amiről csütörtökön tárgyalt a miskolci önkormányzat közgyűlése. Május 12-én adtunk róla hírt, hogy ez mely ingatlanokat érinti. Az egyetlen középfokú oktatási intézmény köztük a Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium. Az igénylés okáról és a további tervekről a Miskolci Egyházmegye, mint fenntartó képviseletében dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyés püspöktől érdeklődtünk. 

„A Fáy András Görögkatolikus Technikum és Szakgimnázium 2011. szeptember 1-től van a Miskolci Egyházmegye mint fenntartó használatában. A fenntartói feladatokat jelenleg a Miskolci Egyházmegye által 2020. májusban alapított Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartója látja el mint belső egyházi jogi személy. A 2022. évi LXXVIII. törvény lehetőséget adott arra, hogy azon állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok tulajdonjogát kérhetik az egyházi fenntartók, melyben hitéleti, illetve nevelési oktatási feladatokat látnak. Ezen törvény adta lehetőség alapján kértük az ingatlan tulajdonjogát.” – tájékoztatott dr. Orosz Atanáz. 

Megkönnyíti a működtetést 

A továbbiakban is magas színvonalú oktatásra számíthatnak a gimnáziumban tanuló diákok és szüleik, a korszerű épületegyüttesben. 

„Tekintettel arra, hogy az intézmény 2011. szeptember 1-től a Miskolci Egyházmegye fenntartásában látja el a nevelő-oktató munkát, az intézmény diákjai és így a szülők részére sem jelent a tulajdonjog átvétele változást. Továbbra is a keresztény értékrendek alapján folyik majd a mai kor elvárásainak megfelelő magas színvonalú oktatás. Az átvételről egyébként előzetesen az odajáró gyermekek szülei is szavaztak, akik máig elégedettek az iskola működésével. A Miskolci Egyházmegye eddig is jó gazda módjára használta az ingatlant. Tulajdonosi hozzájárulással több beruházást végzett, amelynek köszönhetően ma egy korszerű, kívül-belül megújult ingatlanban tanulhatnak a diákok. Egyházmegyénk az elmúlt évtizedben több mint 600 millió forintot beruházott a Fáy fejlesztéseire. Átfogó fejlesztések kezdődtek és folytatódtak egészen az elmúlt évig. Többek között a tornateremben és más udvari sportlétesítményekben történtek modernizálások, új természettudományi előadót alakítottak ki, megújult a konyha és étterem, beépült a kápolna és a hozzátartozó folyosó és a teljes tanári termet sikerült bővíteni és felújítani” - fejtette ki a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke. 

„A jövőben is ezt az utat szeretnénk folytatni, hogy az intézményünkbe járó diákok és az őket oktatók részére a lehető legjobb körülményeket tudjuk biztosítani. Ezt a feladatot könnyíti meg a tulajdonjog átvétele, mert ezáltal a nevelési-oktatási célra használt ingatlan működtetése egyszerűbbé és hatékonyabbá válik” – fűzte hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában