Ápolók napja

2023.05.12. 16:16

Akik nélkül nem működne a gyógyító munka (fotókkal)

Áldozatos munkájukat kulturális műsorral és hangtálfürdővel köszönte meg az intézmény.

NHK

Vas Mónika és Gondáné Pocsay Júlia hangtálfürdője

Fotó: Bujdos Tibor

Május 12-én tartják világszerte az Ápolók Nemzetközi Napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja.

A jómódú angol arisztokrata családban született hölgy nevéhez fűződik a nemzetközileg elismert ápolási rendszer bevezetése. A jeles nap alkalmából köszöntötték pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Oktatókórház konferencia központjában az intézmény valamennyi ápolóját és asszisztensét. 

Az eseményen áldozatkész munkájukat, odaadó szorgalmukat, odafigyelésüket köszönték meg. Elsőként a miskolci Verskapocs formáció – Vajda Éva, Tímár Krisztián, Fehér Sándor - zenés-verses műsorát láthatták a jelenlévők. Majd „Fürdő a hangok világában” címmel ízelítőt kaptak az ápolók a hangtálak és intuitív hangszerek által létrehozott rezgések jótékony hatásából. A speciális meditatív eszközöket Gundáné Pocsay Júlia szólaltatta meg. 

Lelki egészségük is fontos 

A hangfürdő bemutatása egy figyelemfelkeltés volt arra vonatkozóan, hogy mentális egészségünkre is vigyázzunk. A dolgozók számára igénybe vehető lehetőség a feltöltődésre, egy kis érdekesség – hangsúlyozta Vas Mónika ápolási igazgató. Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából minden évben készülnek valamivel az egészségügyi intézmények. Van, hogy komoly, tudományos programmal. Tavaly ebben az időszakban egy országos konferencia előkészületei zajlottak éppen – tette hozzá az ápolási igazgató. Idén úgy gondolták, lazább hangvételű programot állítanak össze a munkatársaknak. Így ezúttal kulturális élményt és lelki töltődést kaptak ajándékba. 

Ma sem döntene másképp 

Harminckét éve van az ápoló szakmában, a sebészeti osztályon kezdett el dolgozni annak idején. Azért választotta ezt a szakmát, mert szeret segíteni az embereken – mondta Csapóné Sveda Andrea, az egynapos sebészet főnővére. Fontos számára, hogy bizalommal forduljanak hozzá a páciensek és a munkatársai is. Ez a hivatás egész embert kíván, kell hozzá a család támogatása, megértése. De soha nem bánta meg, hogy ápoló lett, ha ma kellene döntenie az átélt tapasztalatok, nehézségek után is ezt választaná – vélekedett a főnővér. 

Szívhez szóló üzenetek 

Több mint háromezer darab lélekemelő szívecskét hoztak az ünnepi rendezvényre köszönetképpen az egészségügyi dolgozóknak, amiért a pandémia idején és a ma is nap mint hősiesen helyt állnak a kórházakban. A hála szavait fogalmazták meg az ajándékokkal – hívta fel a figyelmet Tóth Viktória református lelkipásztor. A szívek fából készültek, melyekre üzeneteket, idézeteket írtak a dolgozóknak. A Református Szeretetszolgálat partnereként anyagilag járult hozzá a projekthez - hogy a szívek elkészülhessenek -, a Te is segíthetsz! Támogató Alapítvány, amely több évtizede végzi tevékenységét országosan – fűzte hozzá Teleki Gizella, az alapítvány képviselője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában