Miskolc

2023.04.03. 09:00

Újabb hitelt vesz fel az MVK, de nem jár több busz és villamos

Az önkormányzat vállalt kézfizető kezességet a cég működéséhez elengedhetetlen kölcsön felvételéhez.

Szaniszló Bálint

Az utasok a szolgáltatás minőségének romlását érzik

Fotó: Ádám János

A baloldali várovezetést támogató Velünk a Város frakció tagjainak igen szavazataival a miskolci önkormányzat kézfizető kezességet vállalt a város autóbusz és villamos közlekedését lebonyolító Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. majd 1,7 milliárdos hitelfelvételéhez, amely ahhoz szükséges elengedhetetlenül, hogy az erre az évre vállalt szolgáltatási színvonalat képes legyen megtartani a társaság. A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram révén igényelt fix, 6 százalékos kamatú hitel felvétele biztosíthatja az MVK Zrt. fizetőképességének fenntartását, de hozzájárulhat a cég kamatterhei csökkentéséhez.

Halmozódó veszteségek 

Az MVK Zrt. 2021-ig összesen 5,2 milliárd forintot nem kapott meg a miskolci önkormányzattól, amely a közszolgáltatási szerződés révén járna a cégnek. Ehhez az elmúlt évi mérleg alapján hozzájön további mintegy 1,4 milliárd forint. Ezt az igényt várhatóan a májusi miskolci közgyűlésen nyújtja be az MVK Zrt., a testületnek döntenie kell arról, milyen módon teljesíti a társaságnak a kötelezettséget.  Az MVK Zrt. jelenleg úgy tartja fenn a fizetőképességét, hogy a Miskolc Holding Zrt. biztosít számára egy hitelkeretet, amely jelenleg 6,7 milliárd forint. Ahhoz, hogy ebben az évben biztosított legyen az MVK Zrt. finanszírozása, az utolsó fillérig meg kell kapnia az önkormányzat által erre az esztendőre ígért 4,3 milliárd forint támogatást. De mellette további 2,5 milliárd forintra volna szüksége. Ennek egy részét biztosíthatja a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram révén megkapható közel 1,7 milliárd forint. Ráadásul ez az összeg várhatóan csak az utolsó negyedévben lesz hozzáférhető. 

Rosszul menedzselt cég

A hitelgarancia vállalásáról szóló napirendi pont tárgyalásakor élénk vita volt a közgyűlésben. Soós Attila (Fidesz) képviselő kijelentette, hogy évek óta rosszul menedzselt az MVK Zrt. működtetése. "Az MVK rendkívül súlyos anyagi helyzetben van. Ráadásul van egy 6,7 milliárdos hitelkerete, amire rárakódik a mostani hitel terhe. Az MVK Zrt. utoljára 2019-ben volt nyereséges. Azóta viszont romokban van maga a közösségi közlekedés is Miskolcon. Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető arra világított rá, hogy ez a hitelfelvétel is a működtetés finanszírozására költődik. "Tehát szó sincs arról, hogy javuljon magának a szolgáltatásnak a minősége." 
Badány Lajos alpolgármester elismerte, hogy finanszírozási gondok miatt van szükség a hitelre, amely a közösségi közlekedés működtetése miatt szükséges. Hozzátette viszont, hogy ez a hitel kedvező kamatozású, így jó. Veres Pál polgármester arról beszélt még, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége a kormányhoz fordul, hogy vizsgálják felül a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatos finanszírozási lehetőségeket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában