Átadták

2023.04.27. 16:17

Teljesen megújult a lillafüredi kisvasút (fotókkal, videókkal)

Először utazhatott a LÁÉV megújult szerelvényein és pályáján az utazóközönség.

Detzky Anna

Fotó: Vajda János

Átadták a teljesen megújult Lillafüredi Állami Erdei Vasutat (LÁÉV) az 5 éve folyó átfogó felújítás után. A teljes vasúti pálya, a kiszolgáló létesítmények és a vasúti szerelvények teljes körű felújítása a működtető Északerdő Zrt. részéről 4,3 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg. Az átadó ünnepséget 2023. április 27-én, csütörtökön délelőtt az Északerdő Zrt. - LÁEV Üzemigazgatóság, Diósgyőr-Majláthon található forgalmi telepén tartották meg.

A sajtótájékoztató után Zay Adorján, az Északerdő Zrt. vezérigazgatója és Pintyili Gergely, a LÁÉV üzemigazgatója megkoszorúzta az építők emlékkövét. A szalagátvágást követően jelképesen kiállt a kocsiszínből az 506-os számú felújított mozdony. A rendezvényen részt vettek Fülöpp Zoltán, a LÁÉV ikonikus üzemigazgatójának leszármazottai. Az ünneplők végül benevezhettek egy Lillafüredre menő ingyenes kisvonat útra is.

A LÁÉV felújításának nagy projektjén vagyunk ma itt. 1920. november 14-én gördült be az első fával megrakott szerelvény a Miskolci Fáskertbe, azóta eltelt száz év. Az, hogy ma itt állunk Majláthon, ez egy olyan mérföldkő a LÁÉV történetében, amelynek jelentősége az építéssel egyenértékű

 – mondta bevezetőjében Bozsó Gyula, az Északerdő Zrt. műszaki osztályvezetője.

Aktív turizmus színtere

Az erdők ma az egészségmegőrzés helyszínei is, amit a kormány kiemelten kezel és áldoz rá.

Idén lesz tíz éve annak, hogy a magyar kormány hitet tett a hazai természetjárás fejlesztésének szükségessége mellett 

– hívta fel a figyelmet Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára.

A Bejárható Magyarország Program, majd a Téry Ödön Program, a különböző európai uniós pályázatok napjainkra megalapozták az aktív turizmus széles körű támogatását. A Miniszterelnökségen belül már külön államtitkárság felügyeli ezt Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár vezetésével. Az erdőgazdaságok irányában kormányzati elvárás a rekreációs lehetőségek fejlesztése és elérhetővé tétele minden magyar ember számára. Ezt a folyamatot csak az állami erdőgazdaságoknál már közel 40 milliárdnyi forrás segítette. Közel kétszáz erdei szálláshely, kilátó, ökoturisztikai központ, kisvasút és erdei iskola építése, modernizálása valósult meg. Az erdőgazdasági cégcsoport évente több mint 4 milliárd forintot fordít az erdei turisztikai hálózat működtetésére. Csak az állami erdei területen, amely az ország erdeinek felét jelenti, 45-50 millió látogatási alkalmat becsülünk évente. Az erdőgazdasági cégcsoport működteti az ország kisvasútjainak többségét, összesen 12 vonalat. Ezek utasforgalma évente eléri az 1 millió főt. A LÁÉV a legnépszerűbbek közé tartozik, a szilvásváradi vonallal együtt közel az utasok felének nyújtanak kikapcsolódást. A kormány által erdei kisvasút fejlesztésre elkülönített forrásokon belül a LÁÉV részesült a legátfogóbb felújításban.

Unokáink öröksége is

A kisvasút gazdasági funkciója teljes mértékben átalakult turisztikai funkcióvá.

Trianonnal a magyar erdővagyon erősen lecsökkent és ezért a maradék Magyarország új területeit kellett bevonni az erdőgazdálkodásba. 1920-ban kezdte el Modrovics Ferenc erdőmérnök tervezni a lillafüredi kisvasút nyomvonalát, majd részt vett a kivitelezés megvalósításában is

 – idézte fel köszöntőjében dr. Sárhegyi Zoltán, az Északerdő Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke.

Modrovics úr felismerte a Bükk erdeiben rejlő erdőgazdálkodási lehetőséget és egy olyan technikai létesítmény megvalósítását segítette elő, amely támogatta ezt a gazdálkodást. Ahogy egyre növekedett a turizmus iránti igény, erre válaszként felépült a Palotaszálló és a Zsófia-kiáltó. Az Északerdő Zrt. az utóbbi felújításában is oroszlánrészt vállalt. Létrehozta Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságát, amely szoros egységet képez a lillafüredi kisvasúttal. A mai idők elvárása az, hogy a turisztikai igények kielégítésében segítse az Északerdő Zrt.-t ez a kisvasút. A kisvasút újjáépítésével az Északerdő Zrt-nek az elmúlt évek legnagyobb beruházása valósult meg. Társaságunk mindent megtett azért, hogy ez a beruházás unokáink öröksége is lehessen.

A miskolci identitás része

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő nem tudott jelen lenni a rendezvényen, de írásban elküldte gondolatait:

Itt egy olyan beruházás zárult most le, ami nekünk miskolciaknak és idelátogató vendégeinknek egyaránt közel áll a szívünkhöz. A kisvasút a miskolci turizmus egyik emblematikus büszkesége, egyben a miskolci emberek identitástudatának meghatározó része. Akárhányszor szállunk is fel a járművekre, sosem tudunk betelni azzal a varázslatos élményvilággal, amiben a vonaton utazók részesülhetnek. Eközben újra és újra rabul ejt minket a Bükk csodálatos színűsége. Az erdő és meghatározott panorámája. Emiatt nem is lehetne jobb kezekben a vasút, mint magában az erdőben, illetve az azt kezelő erdészek kezében. Ők azok, akik úgy tudják megmutatni ezt a festői tájat, hogy közben vigyáznak is rá

 – írta levelében dr. Kiss János.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában