Emléktáblát avattak Tolcsván

2023.04.22. 19:19

Novák Katalin: a pedagógus a köznevelés szíve-lelke

Azon kell dolgoznunk, hogy a pedagógus pályát vonzóvá tegyük, jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök Tolcsván, ahol Kovács Béla egykori pedagógus emléktábláját avatták fel. A tanár a köztársasági elnököt is tanította.

BSZA

Novák Katalin fontosnak nevezte, hogy a középiskolások közül újra a legjobbak válasszák a pedagógus pályát és azok a tanárok, akik elhagyták a katedrát, térjenek vissza közoktatásba.

Fotó: BSZA

Az a fontos, hogy a legjobbak válasszák a pedagógus pályát, hiszen ők azok, akik a szülők mellett a legtöbb időt töltik a gyerekekkel és másodsorban rajtuk áll a fiatalok nevelésének sikere – mondta Novák Katalin köztársasági elnök Kovács Béla, egykori pedagógus emléktábla avatásán Tolcsván. A tokaj-hegyaljai településen született, nagy hatású francia – magyar - latin szakos tanárnak Novák Katalin maga is tanítványa volt egykor. A köztársasági elnök többször is hangsúlyozta: a pedagógus a köznevelés szíve-lelke.

A rendezvény résztvevői, középen a köztársasági elnök
Fotó: BSZA

 „A mai nap üzenete, hogy jó pedagógusokra van szüksége az országnak” – jelentette ki. Olyanokra, akik Kovács Bélához hasonlóan diákok generációinak életére vannak jótékony hatással – közölte. Fontosnak nevezte, hogy a középiskolások közül újra a legjobbak válasszák a pedagógus pályát és azok a tanárok, akik elhagyták a katedrát, térjenek vissza közoktatásba. Azon kell dolgoznunk, hogy a pedagógus pályát vonzóvá tegyük – jelentette ki Novák Katalin. 

Kovács Béla Kolozs 2017-ben, 100 éves korában vehette át Tolcsva díszpolgári címét, kilencven évesen pedig a francia-magyar kapcsolatok ápolásáért a Becsületrend parancsnoki fokozatát is megkapta, elévülhetetlen érdemeket szerzett a francia nyelv és kultúra magyarországi oktatásában és népszerűsítésében. 2021-ben hunyt el. A hálás utókor Kovács Béla születésének 106. évfordulóján emléktáblát helyezett el az új, néhány hete átadott Tolcsvai Általános Iskola falán, ezt avatták fel szombaton. 

Az iskolában tanár, otthon apa

Az eseményen beszédet mondott dr. Rásoni-Kovács Péter főorvos, Kovács Béla fia, aki egyben diákja is volt. Visszaemlékezésében elmondta: sem vele, sem pedig öccsével nem kivételezett édesapjuk, az iskolában éppen ugyanolyan szigorral kezelte őket, mint a többi diákot. 

Dr. Rásoni-Kovács Péter főorvos, Kovács Béla fia  Fotó: BSZA

Otthon viszont igazi édesapa volt, az iskolai dolgok ilyenkor szóba sem kerültek. Mint hozzátette, a család számára megható, hogy egykori diákjai és szülőfaluja milyen szeretettel adózik édesapjuk emlékének. Hozzátette, apjuk számára a családon kívül két fontos dolog létezett: a tanítás és Tolcsva. Ugyancsak egykori diákként emlékezett Kovács Bélára Balogh László, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és európai ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki számtalan élményen keresztül érzékeltette azt a törődést és széles körű tudást, ismereteket, amit következetes szigorával egykori tanáruk diákjainak próbált átadni. Az emléktábla elhelyezésének körülményeit dr. Pálfi György,  a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi docense, szintén volt Kovács tanítvány ismertette. Csoma Ernő polgármester megemlítette: mindig érezték a település neves szülötte részéről a törődést és odafigyelést Tolcsva iránt, és ma nagyon hiányzik nekik az az útmutatás, amellyel mindig megörvendeztette a település vezetőit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában