Internet Fiesta

2023.04.02. 13:00

Netfiesztát tartottak a barcikai könyvtárban

Közel ötszáz fő regisztrál minden évben a digitális kompetenciafejlesztéssel foglalkozó témahétre.

DA

A kazincbarcikai könyvtár rendezvényén

Fotó: olvasónk

 A kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtár 2004 óta csatlakozik az Internet Fiesta országos programsorozatához, amelyet az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervez. A könyvtár többször kapott oklevelet a sikeres részvételéért.
– A március 23. és 30. között tartott tematikus hét alapvetően az elektronikus könyvtárhasználatra fókuszál. Ennek érdekében sok online programot szerveztünk és igyekeztünk népszerűsíteni az elektronikus szolgáltatásainkat – mondta Molekné Kőrösi Beatrix, az Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetője. – Közösségi oldalunkra pedig a könyvtári katalógussal kapcsolatos tájékoztató anyagokat töltöttünk fel. A kisebbeknek arra hívtuk fel a figyelmét, hogy hogyan kerülhetik el a káros tartalmakat és mi módon védekezhetnek az internetes zaklatás ellen. Időseknek is tartottunk irodalmi klubfoglalkozást, ahol bemutattunk egy-két érdekességet könyvtárunkkal és az internethasználattal kapcsolatban. A mi könyvtárunk viszonylag sok új könyvet tud vásárolni. Többen éppen ezért látogatnak el hozzánk. Azt tapasztaljuk, hogy az emberekből még nem veszett ki a papír alapú könyvek és az olvasás iránti szeretet. A fiatalok is kezdenek visszatérni ehhez. Az e-könyvek olvasásához speciális eszközök és kompetenciák szükségesek. Ugyanakkor könyvritkaságok gyakran csak fizetség fejében tölthetők le az internetről, vagy egyáltalán nem elérhetők.

Játékos műhelyek

Az Internet Fiesta színes programjait minden évben várják az olvasók Kazincbarcikán.
– Kedden egy bölcsődés és egy iskolás csoport érkezett az egyik városban berendezett mini könyvtárpontunkra. Mindkettő meseposztós foglalkozáson vett részt, ami azt jelenti, hogy egy filccel bevont tábla előtt a bábozáshoz hasonlóan eljátszunk egy történetet. Különleges program volt szintén kedden Csúzdáné Vaszil Erzsébet rudabányai vezető óvónő verseskötetének bemutatója, amit bölcsiseknek és ovisoknak tartott. Szülőket és nagyszülőket is megszólítottunk itt. Az óvónő elmondta, hogy miért fontos a mondókázás minél kisebb korban. Csütörtökön Herbolyán található letéti könyvtárunkba mentünk át, ahol papírszínház, mese és kreatív foglalkozás volt általános iskolás gyerekek számára. Egy középiskolás csoportnak pedig a húsvéttal kapcsolatban tartottunk előadást. Emellett délutánonként különféle, szülőkkel és nagyszülőkkel közösen látogatható sorozatokat tartottunk, ahol vagy diafilmet vetítettünk, vagy meseposztóztunk. Továbbá egész héten online kvízjáték folyt – sorolta a könyvtárvezető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában