Költségbecslés

2023.04.13. 10:00

Nem lesz olcsó a Sajó szennyezésének felszámolása

6,2 millió euróra becsüli a környezetvédelmi tárca a Sajó szennyezésének felszámolását - a hír a szlovákiai magyar Paraméter portálról került át a hazai médiába.

ÉM

Mint ismert: a Sajót a szlovákiai szakaszon tavaly februárban festette vörösre a Siderit 2008-ban bezárt alsósajói vasércbányájából kifolyó víz. A mérések megerősítették, hogy a vas, a mangán, a szulfátok és az arzén szintje is meghaladta a megengedett értékeket a folyó vizében. Június végén sikerült csökkenteni a folyóba jutó bányavíz mennyiségét, de a szennyezést nem lehetett teljesen megállítani. A Rozsnyói (Rožňava), a Nagyrőcei (Revúca) és a Rimaszombati (Rimavská Sobota) járásban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben a Sajó mentén - idézte fel a Paraméter.

Az esettel portálunk is többször foglalkozott. A Sajó magyarországi szakaszán folyamatos mérésekkel vonták ellenőrzés alá a víz minőségét. "Nem mutatható ki a Sajó magyarországi szakaszán határértéken felüli szennyezés" - idéztük korábbi cikkünkben Raisz Anikót, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyekért és körforgásos gazdálkodásért felelős államtitkárát. 

A közvéleményt az Országos Vízügyi Főigazgatóság "kisokos" összeállításával igyekezett tájékoztatni róla, hogy mennyire kell tartani a Sajó szennyeződésének esetleges hazai következményeitől.  

Szlovákiában egyébként az említett bányában betoninjekcióval állítanák meg a folyó további szennyeződését. A Paraméter által idézett összeg ennek költségei mellett fedezné a Sajó medrében lévő szennyezett üledék eltávolítását is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában