Jegyzet

2023.04.16. 13:00

Égi vándor

Detzky Anna

A svájci farkasok védelmével is foglalkozó Gruppe Wolf Schweiz nevű szervezet az állatot jeladóval látta el, így a vándorló nagyragadozó útvonalát nyomon lehetett követni.

Forrás: Gruppe Wolf Schweiz Facebook oldala

Detzky Anna

Vármegyénkben ért véget annak a farkasnak az utazása, amelyiket jeladóval jelölt meg születési helyén egy természetvédő csoport. Mivel idáig közel kétezer kilométert tett meg, ezért rekordernek kiáltották ki.

Bár a nagyragadozók élete amúgy sem veszélytelen, kérdés, hogy ez esetben a farkas segítségére volt-e a rá irányuló figyelem. A jeladókat amiatt fejlesztették ki, hogy mi, emberek többet megtudhassunk a rejtett életmódot folytató állatok életéről. Miközben a vadállatok nem változnak. Számukra csak egy törvény létezik: a túlélés. Ösztöneiket követve felnőnek, harcolnak, vadásznak, nekiindulnak a nagyvilágnak, hogy otthont és párt találjanak, majd átadják a helyüket a fiataloknak. Így van ez akkor is, hogyha elfoglaljuk az élőhelyüket, vagy engedjük őket annyira elszaporodni, hogy a háziállatainkat tekintsék prédának.

Pedig védelmükre nem is lenne szükség, ha soha nem avatkoztunk volna bele a természetbe, és akkor talán még a farkas vándor is élne.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában