Végre!

2023.04.08. 07:00

Gepárdtempóra váltottak a villamosok a miskolci főutcán

Nincs már szükség rá, hogy csigatempóban araszoljanak az utasokkal teli szerelvények.

Szaniszló Bálint

Újra teljes sebességgel haladhatnak a villamosok a miskolci főutcán

Ahogy a Boon.hu beszámolt róla, két olyan szakasz is volt a miskolci belvárosban, ahol - ahogy az utasok is fogalmaztak - csigatempóra, azaz óránként 5 kilométeres sebességre lassítottak le a villamosok. Az egyik ilyen hely a Centrum és a Villanyrendőr között volt, a másik pedig ott, ahol a villamos elhagyja a Dayka Gábor utca és a Hunyadi utca kereszteződését.

Nem kell már lassítani

Sikerült felnyitnunk a "titkok kamráját" és kideríteni, hogy a síntörés a sebességkorlátozás oka. Ezért helyeztek ki 5 kilométeres sebességkorlátozó táblát, hogy a szerelvények a lehető legóvatosabban haladjanak át a veszélyes szakaszokon.

Hegesztéssel javítják 

Utánaérdeklődtünk a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt.-től a síntörések okáról és hogy miért telik el nem csekély idő, amíg kijavítják az utasbosszantó hibát. 

A lényeg, hogy a miskolci villamossíneket annak idején hézag nélkül fektették le, és ezáltal hajlamosabbak a hőmérséklet változások és más külső hatások miatt a törésre. A helyreállításig teljesen logikusan sebességkorlátozást vezetnek be a törés helyén a közlekedés biztonsága érdekében. 

A javítás hegesztéssel történik, amelyet leginkább olyan időszakban végeznek el, amikor nincs nagy forgalom, hiszen ez elképzelhetetlen a szakasz lezárása nélkül. A hegesztés előtt a burkolatot is el kell távolítani a törés helyén, tehát nagyobb fajta beavatkozásról van szó.

Kijavították már, de...

A Dayka Gábor utca és a Hunyadi utca kereszteződése után már jóideje kijavították a síntörést, a Centrum és a Villanyrendőr között azonban az utóbbi napokig élt a sebességkorlátozás. Aztán eltűnt a tábla és saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy a javítás ott is megtörtént.  

Nehéz is lett volna eltéveszteni, mert nem sikerült valami esztétikusan eltüntetni a helyet, ahol feltörték a burkolatot. A kőkockák helyett valami aszfaltfélével tömték be a sínjavítás körüli területet. 

Nem sikerült túl esztétikusra a javítás helyének eltüntetése

De öröm az ürömben, hogy már nem szükséges csigatempóban haladniuk a villamosoknak. Ha csak nem történik újabb síntörés. Reménykedjünk...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában