Évekig üresen állt

2023.04.17. 12:00

Elkészültek, eláruljuk, mikortól vehetik birtokba a Szentpáli volt épületét

Lezárult a Művészeti Iskola energetikai korszerűsítésére irányuló projekt. A beruházás bruttó 222,05 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósult meg.

Sokáig tartott a felújítás

Fotó: Bujdos Tibor

Lezárult a Csengey Gusztáv u. 10. szám alatt található - önkormányzati tulajdonú – Művészeti Iskola épületének energetikai korszerűsítésére irányuló projekt. A korábban a Szentpáli középiskolának helyet adó épület évek óta üresen állt, a beruházásnak köszönhetően azonban újra használhatóvá válik, így a felújítást követően az épületbe költözhetnek a Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium, valamint a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. irodahelyiségei. A két intézmény várhatóan május, illetve június hónapban veszi birtokba az ingatlant.
A beruházás során - a helyi védettségre való tekintettel - megvalósult a homlokzati nyílászárók cseréje az eredeti megjelenésnek megfelelően, az épület utólagos belső oldali hőszigetelést, a lábazati fal utólagos hő-és vízszigetelést kapott. Korszerűsítették a teljes fűtési rendszert és a villamos hálózatot, valamint az akadálymentes előírásoknak megfelelően liftet, akadálymentes főbejáratot, mosdót és parkolót alakítottak ki. A projekt keretében március 13-án megvalósult az épület állandó használóinak kötelező energetikai képzése is, ezzel a projektben vállalt kötelezettségek teljesültek. A korszerűsítés hozzájárult a működtetési költség csökkentéséhez, miközben az épületben tartózkodók hő- és komfortérzete jelentősen javult.

Korszerűsítették

Az épület infrastrukturális fejlesztése az 1004/2019. (I.18.) Kormányhatározatban megítélt 500 millió forintos kormányzati támogatásból történt, melynek keretében korszerűsítették a víz- és szennyvíz hálózatot. A belső tereket az új funkcióknak megfelelően alakították ki belső válaszfalak, álmenyezetek megépítésével, valamint a tetőtér beépítésével. A felújítás részeként megújultak a belső nyílászárók, a padlóburkolatok, falfelületek, vizesblokkok. Az udvaron lévő parkoló új aszfalt kopóréteget kapott. A földszinten tálaló konyhát és étkezőt alakítottak ki, mely a szakgimnázium diákjainak ellátását  biztosítja majd.
A rendelkezésre álló két forráson felül a kivitelezéssel kapcsolatosan felmerülő önerő biztosításához az 1369/2021. (VI.10.) Korm.határozat által megítélt 100 millió forintos támogatás is hozzájárult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában