Nosztalgia

2023.04.14. 16:00

A nyugdíjas Csörgő is útra kel Miskolc és Tornanádaska között

Retró hétvégét tart a MÁV-START és a Volánbusz.

Csörgő, a dízelmozdony

Forrás: MÁV Zrt.

Ebben az évben is megrendezik a már hagyományos retró hétvégéket, írta közleményében a MÁV Zrt. Az első alkalommal, április 15-én és 16-án (a mostani hétvégén) a Miskolc-Tornanádaska vonalon két retró szerelvény is forgalomba áll. Az M41-es, becenevén Csörgő dízelmozdony az 50 éves évfordulójára szervezett rendezvénysorozat első programjaként közlekedik majd a Miskolc-Tornanádaska vonalon korhű személykocsikkal. Az egyik szerelvény három fülkés poznani (Bo és Bko 20-37), a másik kék festésű Bhv kocsikból (20-07) áll majd, utóbbiban lesz egy, a közelmúltban felújított különleges retró Dalida üléshuzatos Bhrv (20-05 503) jármű is - emelik ki a közleményben.

Hatvanban is retróznak

A MÁV-START - a Volánbusz hatvani rendezvényéhez kapcsolódva - a Samu becenévre hallgató, magyar gyártmányú BVmot villamos motorvonatot állítja forgalomba a Keleti pályaudvar és Gyöngyös között közlekedő Mátra InterRégió szerelvényekben. Hatvan vasútállomás és a Volán-telep között ezen a napon a rendezvény időszakában külön autóbuszjárat közlekedik, amely a Budapest felől délelőtt érkező, illetve délután Budapestre induló Samu szerelvényhez csatlakozik. A részletekről és a menetrendről a vasúttársaság honlapján lehet tájékozódni.

A Volánbusz szombati Retró Napjának fő attrakciója a kívül-belül teljesen felújított Ikarus 30-as bemutatása lesz, a "Nejlon Piroska"-ként ismert típus volt az Ikarus első, tömegesen gyártott járműve. A II. világháború utáni évtizedben a kistelepüléseket ezekkel a buszokkal kapcsolták be az ország vérkeringésébe, mára a hatvani rendezvényen újra megcsodálható példány maradt az utolsó működőképes 30-as típus az országban - írják a közleményben.

A hatvani retró napon ott lesz a "Bikarus" becenévre hallgató emeletes autóbusz is, amely öt évtized után újult meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában