Szép ajándék

2023.03.25. 17:54

Utat avattak Rákóczi születésnapi ünnepén

Megújult a regéci várba vezető út egy 720 méter hosszú szakasza, amit a várban meghirdetett Rákóczi ünnepség előtt avattak fel szombaton.

BSZA

Németh Róbert, Bakos Ferenc és Hörcsik Richárd azt átadón

Fotó: BSZA

Bakos Ferenc Regéc polgármestere az eseményen megemlítette: a beruházás csaknem 40 millió forint pályázati támogatásból készült el, amire a Magyar Falu programból nyertek forrást. A polgármester hozzátette: a közutat, valamint a várhegy lábánál kezdődő erdő szélét összekötő út nagyon fontos az idegenforgalom szempontjából. Eddig ugyanis egyszer az esős időjárás rongálta meg az utat, ha pedig szárazság volt, a felkavart por okozott gondot a látogatóknak. Mostantól azonban aszfaltozott úton közelítheti meg az utóbbi években szépen megújult egykori erődítményt az oda látogató évi több tízezer turista – mondta a polgármester. 

Dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett rá, hogy a regéci vár fontos idegenforgalmi célpont lett, köszönhetően annak az összesen több mint egymilliárd forintnak, amelyet két projekt eredményeként költhettek II. Rákóczi Ferenc gyermekkorának helyszínére. Az út szép születésnapi ajándék – mondta a képviselő utalva arra, hogy a nagyságos fejedelem 1676. március 27-én született a ma Szlovákiához tartozó Borsiban. A honatya elárulta, hogy jelenleg is dolgoznak olyan beruházáson, amely a várhoz kapcsolódik. A most átadott út mellett egy fogadóközpontot szeretnének építeni a helybeliek, ahol magas színvonalú körülményeket szeretnének teremteni a turisták kiszolgálására. A honatya reményét fejezte ki, hogy hamarosan véget ér az orosz-ukrán háború és ismét több pénz jut hasonló fejlesztésekre.

Emléktáblát avattak

A II. Rákóczi Ferenc születésnapjára rendezett megemlékezés ezt követően a várban folytatódott, ahol ugyancsak dr. Hörcsik Richárd mondott beszédet. Úgy fogalmazott: „II. Rákóczi Ferenc életét vizsgálva megkerülhetetlen annak ismerete, amelyet mai elanyagiasodott világunk háttérbe szorít, különösen az európai politikai életben: mondván, hogy keresztyén hitet vagy örökséget beleértve az egyházakat is háttérbe kell szorítani. Mert ez mára elavult. Rákóczi Ferenc élete és harca ma is példát adhat, hogy a keresztyén gyökerek mennyire fontosak egy nép vagy nemzet szabadságának megőrzésében” – közölte a képviselő. 

Az ünnepség keretében felavatták Kelemen Csaba, 2020-ban elhunyt egri színművész emléktábláját, aki – mint elhangzott - korábban a regéci ünnepeken is hitelesen idézte meg II. Rákóczi Ferenc személyiségét. 

Kelemen Csaba (1955-2020)
Kelemen Csaba (1955-2020)
Fotós: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában