Miskolci közgyűlés

2023.03.30. 15:29

Újabb hitelt vesznek fel az MVK Zrt. működtetése érdekében

Tovább folytatódik a miskolci önkormányzati képviselők testületi ülése, újabb előterjesztést tárgyaltak.

Fotó: Bujdos Tibor

19. Javaslat az MVK Zrt. által a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban igényelt forgóeszközhitelhez kapcsolódó Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által vállalandó készfizető kezesség jóváhagyására.

Mintegy 1,6 milliárd forintot jelent az MVK számára a lehetőség, amely alacsony kamatteherrel jár. Azért szükséges ez az MVK számára, mert nagy összegű fedezet nélküli költségszükséglete van erre az évre. Ennek egy részét biztosítja ez a hitelprogram.

Soós Attila, Fidesz:

A miskolci szemem szomorú, a szakember szemem pedig vidám. Évek óta rosszul menedzselt az MVK Zrt. működtetése. Ez a hitel az elkövetkező 3 évben havi 50 millióval terheli meg a város kasszáját. Az MVK súlyos anyagi helyzetben van. Sok milliárdnyi hiánya van. Összesen 11 milliárd forintot nem kapott meg a társaság 2015. óta. Van egy 6,6 milliárdos hitelkerete. És erre jön rá a mostani hitel. Az MVK Zrt. utoljára 2019-ben volt nyereséges. Azóta romokban van maga a közösségi közlekedés is Miskolcon.

Dr. Nagy Ákos, Fidesz frakcióvezető:

A hitelfelvétel a működtetés finanszírozására kötődik. Tehát szó sincs arról szó, hogy javuljon a szolgáltatás minősége. A jelenlegi városvezetés újabb hitelterheket helyez a következő városvezetés nyakába.  

Badány Lajos alpolgármester:

Finanszírozási gondok miatt van szükség a hitelre, amely a közösségi közlekedés működtetése miatt szükséges. A hitel kedvező kamatozású, így jó. A városvezetés dolgozik egy markánsabb megrendelés- kontroll kiépítésén az MVK felett.

Borkuti László, Velünk a Város:

Azért biztosítja a kormány ezt a hitelkeretet, mert érzi, hogy súlyos a felelőssége.

Fodor Zoltán, Velünk a Város:

Súlyos MVK-val kapcsolatos anyagi terheket örökölt ez a városvezetés. Furcsa azt kérni, hogy ne adjunk mi át adósságokat a következő vezetésnek.

Veres Pál polgármester:

A Megyei Jogú Városok Szövetsége a kormányhoz fordul, hogy vizsgálják felül a helyi közösségi közlekedéssel kapcsolatos finanszírozási lehetőségeket.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában