Meglestük!

2023.03.07. 13:30

Így néz ki most az épülő miskolci Dayka-átkötés

A Meggyesalja, Rácz György, Petőfi utca környékén autózók még hónapokon át bosszankodhatnak a lezárások miatt.

SZB

A látványterv szerint valahogy így fog kinézni a Dayka Gábor utca meghosszabbítása

Lassacskán közeledünk az évfordulóhoz, amikor elkezdték kialakítani Miskolcon a Dayka-átkötést. Mint a Boon.hu többször is foglalkozott vele, maga a terv évekkel ezelőttre nyúlik vissza és szorosan összefügg a mindenkori önkormányzatok azon törekvésével, hogy a Szent István tér kiterjesztésével az Avas felé igazi főteret lehessen kialakítani Miskolc, a miskolciak számára. Ehhez azonban az átmenő - jelenleg igen nagy - gépjárműforgalmat el kell terelni valamerre, hogy a terület mentesüljön a közúti közlekedés nyűgjeitől.  

Erre találták ki a Dayka-átkötést, azaz a belvárost Diósgyőr felől "lezáró", az északi tehermentesítő útból kiinduló Dayka Gábor utca meghosszabbítását egészen a Meggyesalja utcáig. A tervezők szerint ez arra (lesz) jó, hogy a forgalmat, még mielőtt beérne a közvetlen belvárosba, áttereljék a városrész északi oldalára. Ezzel valósulna meg a tehermentesítés.

Kellemetlen helyzetek 

A Dayka-átkötés terve túlélte a 2019-es önkormányzati választásokat és a jelenlegi városvezetés is fontosnak találta az előző vezetés által elindított projektet. Szükség volt a költségterv átalakítására és pályázati pénzek átcsoportosítására, de végül tavaly tavasszal tevőlegesen is megkezdődhetett az 1,8 milliárd forintos projekt végrehajtása.  

Bekukkantottunk a kulisszák mögé. Így néz ki most az épülő Dayka-átkötés. Fotós: BNR

Azóta aztán útlezárások, forgalomlassítások, terelések során át, de töretlenül halad a projekt végrehajtása. A szemfüles járókelő már azt is meglesheti, hogy milyen lesz maga az új út, amely a Dayka-átkötés néven vált már megépülése előtt híressé.

A Dayka-átkötés az Avas kilátóból
A Dayka-átkötés az Avas kilátóból. Fotós: BNR

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában