Gyek fejlesztés

2023.03.10. 15:59

Megújult, modern környezetben kaphatnak ellátást a gyermekek

Uniós és kormányzati támogatásból a Gyermek Sürgősségi Betegellátó fogadó-, és egyéb betegellátás biztonságát szolgáló ellátó egységek fejlesztése történik az intézményben.

Dr. Révész János, Breitenbach Sándor és dr. Hauser Péter kalauzolta a sajtót a Gyek felújított épületrészeiben

Fotó: Bujdos Tibor

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában (GYEK) idén indult el egy nagy volumenű korszerűsítés mintegy 3 milliárd forint értékben. A beruházás jelenlegi szakaszáról tartottak sajtótájékoztatót az intézményben pénteken. A sajtó munkatársai megtekinthették a már elkészült épületrészt a helyszíni bejárás alkalmával.

Hamarosan elkészül a teljes felújítás

A kivitelezési munkálatok 2021.októberében kezdődtek, a teljes befejezés-, üzembe helyezés 2023. nyár elejére várható. A fejlesztéssel érintett szakmai feladatok, épületrészek: a gyermeksebészeti járóbeteg és sürgősségi ellátás, az égési osztály, a gyermeksebészeti műtők, illetve egy összekötő híd a GYEK és a központi betegellátó épület között. A rekonstrukciós munkálatok első ütemét 2022 októberében vették birtokba a páciensek. A második ütem munkálatai ettől az időponttól indulva 2023 februárjáig tartottak, s ezzel együtt a GYEK sürgősségi és baleset ellátási betegfogadására kialakított mintegy 1200 négyzetméter teljes egészében elkészült.

- Közel egy éve zajlanak a munkálatok. A menedzsment számára kiemelt volt a gyermekgyógyászati ellátás, az utóbbi években számos beruházást végeztek a GYEK területén, de a legnagyobb ívű a jelenlegi – mondta Dr. Révész János főigazgató. - Jó ütemben, dinamikusan haladnak a munkálatok, most nagyjából 70 százalékos készültségben vannak – emelte ki a főigazgató.

Modern technológia

- A következő lépésben a műtőket is korszerűsítik, ezzel zárul majd a teljes beruházás – mondta Breitenbach Sándor műszaki igazgató. - A gyermeksürgősségi, baleseti, járóbeteg ellátási területen 800 négyzetméteren, két ütemben valósult meg a beruházás. Új épülettel is bővítették a meglévőt, mintegy 400 négyzetméterrel. Mindez fejlett, az okos technológiai elvárásoknak megfelelő kialakításokkal – jegyezte meg a műszaki igazgató. - Szakrendelőket, fektetőket, elkülönítőket és kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Bővültek a váróterek, melyeket elkülönítettek más ellátási területektől. Reményeik szerint április elsejétől átadhatják a beteg forgalomnak a megújult épületrészt – tette hozzá.

Fontos az első benyomás

- Ez az a terület, ahol a betegek belépnek az épületbe, ahol először találkoznak a kórházi környezettel és fontos, hogy ez milyen érzéseket kelt bennük – hangsúlyozta Dr. Hauser Péter, a GYEK felügyeletéért felelős orvosigazgató-helyettes. - Nagy öröm, hogy hamarosan át is adhatják az ide érkező gyermekeknek, szüleiknek és természetesen az itt dolgozóknak, hiszen ez tőlük is áldozatokat követelt. 1976 novemberében nyitották meg a gyermekegészségügyi központot, amely akkoriban Európa egyik legmodernebb gyerekkórháza volt, közelítünk ehhez az állapothoz ismét – fogalmazott Dr. Hauser Péter.

Közel 50 éve

- 1956 nem csak történelmi fordulópont volt, ekkor alakult meg Miskolcon a gyermeksebészet a Semmelweis kórházban, az országban ötödikként – tudatta dr. Papp János, a GYEK sürgősségi és baleseti osztályának osztályvezető főorvosa. - 1976-ban költöztek át a Szentpéteri kapui intézménybe és azóta itt működik a legnagyobb alapterületű és legszélesebb profilú gyermeksebészeti osztály. Ezt a számok is alátámasztják: évente nagyjából 28 ezer járóbeteget látnak el, az elmúlt évben 2800 műtétük volt – emelte ki a főorvos.

 

A betegek érdekei érvényesülnek

Az orvosi kamara felvetéséről, és az új ügyeleti ellátás rendjéről kérdeztük dr. Révész Jánost, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatóját, a Gyeket bemutató rendezvényen.

Mit szól a Magyar Orvosi Kamara felvetéséhez, amely az intézményen kívüli munkavállalás korlátozását vagy engedélyezését boncolgatja?

Az egészségügyi szolgálati jogviszony életre hívását követően mintegy félezer alkalommal kaptunk dolgozói megkeresést ebben a tárgykörben, egyetlen egy eset kivételével az intézmény menedzsmentje minden esetben támogatta a dolgozók kérelmét. A felvetés jogosságát annyiban el kell elismernem, hogy a kiadott körlevél helytelenül lett megfogalmazva, azonban törvénysértésről az alkalmazott joggyakorlat és napi gyakorlat alapján szó sincs. Az adminisztratív hibát korrigáltuk.

Mit gondol a megyében kialakuló új ügyeleti ellátás rendjéről?

Az új ügyeleti ellátás szervezése és üzemeltetése az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) feladata. Ebből adódóan úgy gondolom, hogy a tájékoztatás joga és kötelezettsége is az övé. Talán annyi: az új rendszer célja, hogy az alapellátási ügyeletben a terület és a régió betegeit jól ismerő háziorvosok biztosítják az ellátást, szorosan együttműködve és támaszkodva az OMSZ hálózatára, személyi állományára, valamint a városi kórházak és Megyei Központi Kórház sürgősségi osztályaira. Vagyis a betegek érdekei a legjobb módon érvényesülnek.

Kiemelt elem a telefonos betegirányítás. Ez miért jó a betegeknek?

Ezzel elérhető, hogy a beteg a tüneteinek, panaszainak megfelelően azonnal a megfelelő ellátási szintre kerüljön, illetve az egyes ellátási szintek (alapellátás, ügyeleti pont, mentők, sürgősségi osztályok) azokkal a betegekkel találkozzanak, akiknek az ellátás az ő szakmai kompetenciájukba tartozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában