Jubileum

2023.03.31. 21:44

Meghatározó ötven év a tiszaújvárosi szakképzésben (fotókkal)

A Szerencsi SZC Tiszaújvárosi Brassai Sámuel Technikum és Szakképző Iskola fennállásának 50-ik évfordulójára díszünnepséget tartottak pénteken, melynek helyszíne a Derkovits Művelődési Központ volt.

NHK

Dr. KOncz Zsófia országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet

Fotó: Ádám János

Az iskola névadója Brassai Sámuel az 1800-as években élt nyelvész, filozófus, természettudós, az „utolsó erdélyi polihisztor” volt.

 Foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával és közgazdaságtannal, a zene elméleti kérdéseivel, esztétikával, műkritikával is. Az oktatásügyben számos reform elindítója és előmozdítója volt, hozzájárult a korabeli tudományos eredmények népszerűsítéséhez. Tanárként a diákjait felkaroló, tehetséggondozó tevékenysége kiemelkedő volt. Nagy tisztelet övezte tanítványai körében. 

Jól egyengetik útjukat 

Az ötven év valóban egy olyan jubileum, amikor az embernek érdemes megállnia és számba vennie, mi minden történt ez idő alatt – mondta Koncz Zsófia miniszterhelyettes, a térség országgyűlési képviselője. Hozzáfűzte: a tiszaújvárosi szakképzésre büszke lehet mindenki, a Brassai neve összefonódott a várossal. Jelenleg és a jövőben is olyan ipari fejlesztések várhatóak, amelyek az egész ország számára meghatározóak. Ehhez pedig kellenek a jó szakemberek. Az iskola névadójának Brassai Sámuelnek hitvallása is azt erősíti, hogy a „magyar oktatásban minden tanulóval érdemei szerint bánjanak”. Vagyis méltóan a névadóhoz a tehetséget hagyni kell kibontakozni és segíteni a tanulókat ezen az úton. Egy szakközépiskolában olyan szakmai tapasztalatokat lehet szerezni, amely jó alap mind az elhelyezkedésben, mind a továbbtanulásban – emelte ki az országgyűlési képviselő. 2020-ban bevezették a duális képzést hazánkban, amely Tiszaújvárosban már évekkel korábban nagyon jól működött, ezért kiválóan illeszkedett a struktúrába. A brassais diákok nem csupán a tanult szakmáikban jeleskednek, de más kreatív, művészeti tevékenységekben is megmutatkozik tehetségük, amelyhez minden segítséget megkapnak az intézményben – hangsúlyozta Koncz Zsófia. 

Ma is minden nap arra sétál 

Hosszú éveket töltött pedagógusként a Brassaiban, ahová millió szállal kötődik. Hiszen nem csak a munkája volt az intézményben, de életének meghatározó része lett. Rengeteg szép emlék fűzi őt oda, de persze voltak nehézségek is - mondta Bukta Márta, a Szerencsi Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: ma is szívesen gondol az ott eltöltött időre, az ott tanuló fiatalokra, kollégáira és volt tanítványaira. A főigazgató szavaiból a meghatottság áradt, ahogyan az 50 éves jubileumát ünneplő szakképzési intézményről beszélt. 

Színes műsorral készültek 

A díszünnepségre hivatalosak voltak az iskola egykori diákjai, tanárai, dolgozói, akik szép számmal jelentek meg a jeles eseményen. A művelődési ház színpadán az iskola jelenlegi tanulói adtak műsort a jubileum tiszteletére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában