Itt a fagy

2023.03.31. 14:00

Még nem tudni, mennyi lesz egy kiló barack

Nem csekély fagykárokkal számolnak a megyei gyümölcsösökben.

PGY

Hőmérsékleti hullámvasúton jár időjárásunk, ami tavasszal egyébként nem ritka eset. A délies áramlással érkező meleg légtömegben 20 fok fölötti maximumok alakulnak ki, míg az ezt követő sarkvidéki eredetűben hóesés és éjszakai fagyok jönnek. Az elmúlt három éjszaka előfordult -1, -7 fokos fagyok súlyos károkat okoztak elsősorban a csonthéjasokban, főleg a kajsziban. 

A folytatás hasonló, bolondos, immár áprilisi időt ígér: az átmeneti felmelegedés után újabb lehűlés, több-kevesebb csapadék és a jövő héten újabb fagyok érkeznek – írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A vetés bírja, a gyümölcsös nem

„A mínusz 3 fokos fagy után már voltak akik jelezték, hogy fagykár érte őket, de valójában kell még idő a teljes felméréshez – mondta el Taskó József a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – A mintegy 20 milliméteres áztató eső eső jót tett a talajnak csökkentette a szárazságot, de még messze van a telítettségtől, kívánja még a csapadékot” – fejtette ki a szakember.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, korán megindult a tavaszi fejlődésük. Az őszi búza szépen meg van bokrosodva, kezd szárba indulni. A repce a szárnövekedés fenológiai fázisában jár, megjelent a virágkezdemény is. Ezekben a kultúrákban az elmúlt napok fagyos éjszakái nem tettek kárt, ha a repcét meg is csípi a hideg, könnyen regenerálódik. Nem úgy a gyümölcsösök, melyek fajtától függően az ország hőmérsékleti viszonyainak megfelelő eloszlásban a virágzás körüli különböző fenológiai fázisokban járnak. A kajszi már Miskolc térségében is elvirágzott, errefelé az őszibarack a virágzás elején jár), az alma, a körte, a szilva, a cseresznye és a meggy is többnyire bimbós. Erre az állapotra érkezett a kedd, szerda és csütörtök reggeli fagy. 

A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 Celsius fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10 százalékos kár, míg -5,6 foknál 90 százalékos kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90 százalékos a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10 százalékos, -4,4 foknál pedig már 90 százalékos kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától, valamint a visszamelegedés gyorsaságától is. Miskolc térségében fagyvédelem nélkül a kajsziban nagy a fagykár, az őszibarackban egyelőre még nem látszik a mértéke. A még bimbós kultúrákban nem látható károkozás – jelzi az elemzés.

Hőmérsékleti hullámvasút

A folytatásban marad a hőmérsékleti hullámvasút: szombattól már csak szórványosan valószínű eső, zápor, a jövő héten ismét hózápor. Összességében a jövő hét közepéig többnyire 2 és 10 milliméter közötti csapadék hullhat, északkeleten eshet több. A hőmérséklet csúcsértéke pénteken 16 és 21 fok között tetőzhet, ez után újabb lehűlés kezdődik, és a jövő hét közepéig már csak 5 és 10 fok között alakulnak a maximum értékek. Hétfőtől várhatók ismét éjszakai fagyok, helyenként -5 fok alatti értékek is előfordulhatnak. Vasárnaptól keddig nagy területen lesz erős, többfelé viharos az északi szél. A lehűlés hatására a talajhőmérséklet sem emelkedik. A hosszabb távú, így kisebb beválási valószínűségű előrejelzések szerint április közepéig csak lassan enyhül majd az idő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában