Környezetvédelem

2023.03.20. 11:02

E-Qka a sárospataki iskolában

Újabb környezetvédelmi program valósult meg a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és Általános Iskolájában.

BSZA

Fotó: SRKG

Több mint 160, az intézményhez kötődő család regisztrációjával az e-Qka használt sütőolaj gyűjtőpontot alakítottak ki az Iskolakertben, a Wáberer Sportcentrum mellett. Bódiszné Hajnal Aliz biológiatanár, az intézményen belül működő Zöld Refi mentortanára portálunkkal azt közölte: az e-Qka egy egyedülállóan környezettudatos, innovatív, speciális fejlesztésű, használt sütőolaj gyűjtő okosberendezés, melyhez egyedi, újrahasznosított műanyagból készült gyűjtőkanna tartozik.

 

Kiemelte: a használt sütőolaj egy rendkívül veszélyes hulladék, mely a környezetbe visszajutva cseppenként akár több ezer liter ivóvíz beszennyezéséért is felelős lehet. Ivóvízbázisunk védelmére kiemelt figyelmet kell fordítanunk, a hasznát sütőolaj megfelelő hulladékkezelésével pedig óriási lépést tehetünk közösen a vizeink és az egész Föld megóvása érdekében – fejtette ki. Az e-Qkába gyűjtött használt sütőolajból biodízel készül, így az újrahasznosításnak köszönhetően nem jelent veszélyt a környezetre – közölte a pedagógus. Eddigi tapasztalataik szerint a kezdeményezés bevált, ugyanis a közelmúltban átadott gyűjtőpont szépen telik. A gyűjtőkanna újrahasznosítsa eredményeként egyébként ismét ugyanilyen célra használható edények készülnek majd – mondta. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában