Örökségünk nyomában

2023.03.27. 09:00

Kiállítás az agyagmívesség mai mestereinek munkáiból

Időszaki bemutató nyílt a mezőkövesdi Fehér Tibor és a nádudvari Fazekas Lajos, Fazekas István, Fazekas Ferenc, valamint ifj. Fazekas István alkotásaiból a Matyó Múzeumban.

ÉM

Fotó: Mezőkövesd.hu

„Az agyagmívesség mai mesterei” címmel nyílt fazekas kiállítás megnyitóján elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a vendégeket. Kiemelte, egy olyan tárlat megnyitójának részesei a jelenlévők, amellyel az egyik legősibb mesterséget ünneplik, illetve a kiállított tárgyak akár 8 ezer évvel ezelőtt is megszülethettek volna. Hozzátette, óriási dolog, hogy mind a mai napig és fiatalok is űzik ezt a mesterséget – számolt be róla a Mezőkövesd.hu oldal. 

Ezt követően Tállai Andrása térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, kiemelve: Mezőkövesd a népi kultúra fellegvára, hiszen három olyan szülöttje van a városnak Takács István, Hajdu Ráfis János és Kisjankó Bori személyében, akiknek a tevékenységét múzeum örökítette meg. 

A kiállítást Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője nyitotta meg, aki kiemelte, hogy a magyar népművészet nagyon gazdag, és minden tájegységre más stílusjegy jellemző, ezt bizonyítja a fazekas kiállítás is. 

A tárlat szakmai megnyitóját dr. Vida Gabriella, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa tartotta, aki elmondta, a kerámiatárgyak használata a neolitikum óta része az emberi kultúrának a világ minden részén, nem véletlen, hogy a régészeti leletek többsége is kerámia. A szakember emellett a Fazekas család és Fehér Tibor munkásságáról is beszélt.

A tárlatot június 24-ig lehet megtekinteni a Matyó Múzeumban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában