Retro

2023.03.08. 15:44

Japánt érdekelte volna a borsodi szénvagyon

Miről írt 10 évvel ezelőtt az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2013. március 7-i számát idézzük: nem hagyták volna a föld alatt a szenet.

ÉM

Fotó: ME

Japán energetikai szakemberek jártak Miskolcon és Farkaslyukon, ahol a Gyürky-tárnát is megtekintették. A hírt az Észak-Magyarország 2013. március 7-i számából szemlézzük. 

Már maga az érdeklődés is reményt keltő lehetett a térség számára – nem véletlen, hogy a megyei napilap a címlapon idézte Atsuo Sagawa, a Japán Energetikai Hivatal menedzserének szavait: „annak a lehetőségét keresik, hogy a tiszta szén technológiát hogyan lehetne hasznosítani Magyarországon. Most egy felmérő munka folyik, ezért egyelőre még konkrétumokról korai lenne nyilatkozni. Azt viszont látják, hogy a Gyürky-tárnában van szén, és mindkét félnek az az érdeke, hogy ezt a későbbiekben hasznosíthassák”. 

Riz Gábor országgyűlési képviselő is nyilatkozott az újságnak: „egy japán állami háttérintézmény munkatársait fogadhattuk, akik a Borsodi Szénmedencében még meglévő szénvagyon felől érdeklődtek. A szakemberek kutatásokat folytatnak a korszerű technológiákkal kapcsolatban. A Miskolci Egyetemem megmutattuk azt a labor hátteret, ami a leendő bányamérnökök számára biztosít felkészülési lehetőséget, a nap második felében pedig a kutatási fázisban lévő farkaslyuki szénbányába látogattak el. A vendégeink a közös hasznosításban is érdekeltek.” A japán kutatások akkor arra irányultak, hogyan lehet alacsony környezeti károsítás mellett magas fokú hatékonysággal hasznosítani a szénvagyont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában