Újságírói pályázat

2023.03.23. 17:04

Időutazás a 100 éves csokigyár múltjába

Az ifjú tehetségeket keresik és karolják föl az irodalom, a kreatív írás területén.

NHK

A díjkiosztón dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő is elmondta gondolatait

Fotó: Bujdos Tibor

Muhi Zoltán, néhány éve fiatalon elhunyt szerencsi újságíróra emlékezve a Kiss Attila Alapítvány versenyt hirdetett felső tagozatos diákok számára „100 éves a szerencsi csokoládé" címmel, melynek ünnepélyes eredményhirdetése csütörtökön volt. A zsűri tagjai először kötetlen beszélgetés formájában értékelték a gyerekek munkáját, majd kiosztották a díjakat.
Az Alapítvány névadója, Kiss Attila a szerencsi Bocskay István Gimnázium igazgatóhelyettese volt, egy végtelenül nyitott pedagógus, aki támogatta a tehetséges gyerekeket. Főképpen a kis falvakból származó tanulókat segítette, és adott nekik szárnyakat – mondta Lakatos Marianna, a Kiss Attila Alapítvány kuratóriumának elnöke. Tragikusan fiatalon meghalt, de szerették volna, hogy a fiatalok emlékezzenek rá. Nevét ma is összekapcsolják a tehetséggondozással. Az alapítvány munkája nagyon sokrétű, idén már a 21. műveltségi vetélkedőt szervezik, illetve ötödik éve újságírói pályázatokat hirdetnek. A gyerekek így meg tudják mutatni a kreatív írásban, illetve a kutató munkában tudásukat, fogalmazási készségüket. Ezúttal 12 felső tagozatos gyermeket tartottak érdemesnek arra, hogy kiemeljék teljesítményüket. Helyezéseket nem adtak, mindenkit elismertek érdemeik szerint – tudatta az elnök. Hozzátette: a pályázat témája a 100 éves csokigyár volt. A történelmi hátteret kellett kutatni, az írást pedig három témakörben lehetett elkészíteni. Kettő volt igazán népszerű a gyerekek körében. Az egyik egy időutazás, 100 évvel ezelőtti környezetben kellett riportot készíteni. Itt többen a gyár első igazgatóját választották alanynak. A másik pedig egy olyan emberrel készült interjú, aki dolgozott a csokigyárban a régi időkben. Ebben voltak nagymamák, nagynénik, olyanok, akik valósan átélt történeteket meséltek a gyerekeknek.

A méltán híres csokoládéról

Tállyáról, Tiszalúcról, Szerencsről, Bodrogkeresztúrról, Legyesbényéről, Tokajból érkeztek gyerekek az eredményhirdetésre, illetve a taktakenézi gyerekeket is meg kell említeni, akik személyesen nem tudtak részt venni az eseményen – mondta dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője. Kiemelte továbbá, hogy méltán lehetnek büszkék a szerencsi csokoládéra, amely témáját adta a pályázatnak. A gyerekek pedig nagyszerűen megoldották a feladatot, és talán egyszer ők is a vármegye neves újságíróinak táborát fogják erősíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában