Jó példa

2023.03.25. 12:04

Fészekrakással segítik a gólyák költését Tiszadorogmán

A település határában fekvő Sulymos-lapos a környék egyik utolsó nedves gyepterülete, így védelmet élvez.

ÉM

Gólyák a biztonságosabbá tett fészekben

Fotó: BNPI

Fontos gyepkezelési munkákat végeztek önkéntesek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) munkatársai koordinálásával a tiszadorogmai Sulymos-laposon a Life Ip Grassland-Hu projekt keretében – olvasható a BNPI honlapján. 

A település határában, a puszta vizeinek levezetésére épített Sulymos-főcsatorna szomszédságában lévő mocsárrét, a környék egyik utolsó nedves gyepterülete, amelynek megőrzése fontos természetvédelmi feladat. A mocsárrét számos védett és az ökoszisztéma szempontjából jelentős állat- és növényfaj számára biztosít élőhelyet. Ilyenek a jellegzetes kétéltű fajok, mint például a vöröshasú unka és a dunai tarajosgőte, valamint a változatos vízimadár-világ. Költenek itt gólyák, gémek és kócsagok. A csúcsragadozók közül a réti sas a leggyakoribb. A terület védett növényfajai között igazán különleges a pompás sisakosbokor nevű orchideafaj és a fátyolos, vagy korcs nőszirom. A mocsárrétet azonban elkezdte benőni az inváziós gyalogakác, amely veszélyezteti az őshonos fajok életterét.

Áramütésbiztos fészkek

Az önkéntes program keretében a részvevők a korábban már kivágott gyalogakác husángokat gyűjtötték össze és kreatív módon felhasználták mesterséges gólyafészekalapok készítésére. Az akció célja az volt, hogy segítsék a Dél-Borsodi Tájegységbe visszatérő fehér gólyák sikeres fészkelését. A legyártott fészekalapok a későbbiekben tartóállványokra kerülnek majd, hogy a madarak az elektromos hálózat oszlopain is biztonságban legyenek. Az áramszolgáltató szakemberei általában március folyamán eltávolítják a tartó nélküli fészkeket és a helyükre a mesterséges fészektartóval ellátott fészakalapokat teszik. Bíznak abban, hogy a félkész, de biztonságos fészkek vonzóbbak a gólyák számára, mint, ha teljesen nulláról kell új lakást építeniük – tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában