Termelő és fogyasztó

2023.03.03. 07:00

Egyre jobban hódít a zöldségközösség vármegyénkben is

Helyi termelőtől származó, vegyszermentes, szezonális, egészséges zöldségek és egy bizalmi, partnerségen alapuló közösség.

Helyi termelőtől származó, vegyszermentes, szezonális, egészséges zöldségek és egy bizalmi, partnerségen alapuló közösség.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olivia Rich

A zöldségközösség vagy közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem. A terményeket jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Ökológiai gazdaság

A vállalkozás vármegyénkben még friss, korábban Hajdúböszörményben volt a kert és Debrecenben értékesítették a zöldséget. A kertészkedéssel 2016 óta foglalkozik – mondta Kiss János Krisztián, a Csendüllő Életkert vezetője. A jó talaj és a szép környezet miatt a Hernádvölgyére esett a választásuk, így Aszalón vásároltak egy kétezer négyzetméteres telket feleségével. Fenntarthatósági és gazdasági szempontokat nézve Debrecen már messze van, ezért miskolci közösséget szerettek volna építeni. Viszonylag gyorsan, két hónap alatt összejöttek a tagok. Várólistán is vannak már érdeklődők, ha valaki kiesne valamilyen okból, akkor be tudnak csatlakozni. Ez egy mikrogazdaság, amely önerőből épült föl, semmilyen támogatást nem vettek igénybe – jegyezte meg a gazdálkodó. 

Jelenleg 47 család van a zöldségközösségben, normál vagy mini részesedéssel, ami a megvásárolt zöldség mennyiségére utal. A normál részesedés hetente átlagosan 6-7 kilogramm szezonális zöldséget jelent egy családnak. Kora tavasszal ennél jóval kevesebb, nyár közepén, végén pedig akár 10 kiló is lehet – emelte ki a termelő. 

Azzal, hogy fóliasátruk is van, a kert termőképességének ideje meghosszabbodik, hamarabb kezdődik és tovább tart a szezon. Ez náluk jellemzően április közepétől december közepéig tart. A zöldségeket minden héten csütörtökön vehetik át a tagok az átadási ponton.

Win-win helyzet

Ezzel egyébként a gazda és a tagok is jól járnak, mert prémium minőségű, vegyszermentes zöldséget kapnak, cserébe pedig fenntartják a gazdaságot – jegyezte meg. A kommunikáció folyamatos, minden információt átadnak a tagoknak és gazdaságlátogatást is lehetővé tesznek, hogy tudják, honnan érkezik a zöldség. 

Harminc-negyvenféle zöldséget termelnek a gazdaságban. 

De ez azt jelenti, hogy ezek nem egyszerre, egy időben állnak rendelkezésre, ezért tudatos vásárlónak kell lenni ahhoz, hogy a háztartásban a felhasználás optimális legyen.

Külföldről hozták a mintát

Felsőzsolcán egy családi ház kertjében, ezer négyzetméteren kezdték el a vállalkozást nagyjából egy éve – mondta Bodnár Balázs, a 

Több, Mint Kert Kosárközösség vezetője. Ők is vegyszermentes zöldséget termelnek és adnak el a közösség tagjainak, azonban hozzájuk más helyi termelők is csatlakoztak. Így van a kínálatban például házi tojás, gyümölcs, kovászos kenyér és kecsketejes termékek is – tudatta a gazdálkodó. 

Az ötlet már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de csak tavaly realizálódott. Balázs és felesége több évig külföldön dolgozott, és ott szereztek tapasztalatot a zöldségtermesztésben, illetve a mintát is onnan hozták. Angliában és Franciaországban nagy kultúrája van már a zöldség- és kosárközösségeknek, míg nálunk csak kevésbé ismert. Eddig 15 taggal tartották fenn a gazdaságot, de idén ezt szeretnék legalább húszra emelni. Azon túl, hogy egészséges, vegyszermentes termékekhez jutnak a családok, az is szempont, hogy versenyképes áron kapják meg. Az ökológiai gazdálkodásban nem kell igazodni feltétlenül a világpiacon zajló tendenciákhoz és árakhoz – hangsúlyozta Bodnár Balázs. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában