Program

2023.03.11. 18:00

Hazafiasságra, honvédelemre nevelnek Borsodban

Honvéd Kadét Program indult Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

ÉM

Kiképzésen

A Honvédelmi Minisztérium által létrehozott Honvéd Kadét Program olyan értékeket közvetít a fiatal generáció számára, mint a bajtársiasság, pontosság, közösségért való tenni akarás. A képzés során az elmélet mellett rengeteg gyakorlati foglalkozás is van, mellyel még szemléletesebben tudják bemutatni a katonaéletet a diákoknak. 

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred már 18 intézményben koordinálja a diákok hazafias, honvédelmi nevelését Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében. Nagy László főtörzsőrmester, a 10. Területvédelmi Zászlóalj honvédelmi nevelési referense rendszeresen látogatja az iskolákat, segítve az intézmények instruktorait a képzésben. Február utolsó hetében a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikumban, egy versenyre történő felkészítésben nyújtott támogatást. A Honvéd Kadét Programban részt vevő intézmény instruktora katonai tereptan órát tartott, ehhez kérte Nagy főtörzsőrmester segítségét. A foglalkozás keretében a térképolvasást és a tájoló használatát gyakorolták a diákok, amelyet az öt külföldi missziót megjárt főtörzsőrmester saját élményeinek és tapasztalatainak megosztásával tett színesebbé, érthetőbbé a 17-18 éves kadétoknak. Ezt követően az iskola udvarán gyakorolták a lépéssel való távolságmérést és a tájoló használatát. A diákok a főtörzsőrmesterrel beszélgetve elmondták, hogy többen is a katonai pálya választásán gondolkoznak az érettségi vizsgák letétele után.  

Az alaki kiképzés fontos szerepet tölt be

Sárospatakon a Vay Miklós Református Technikum, Szakképző Iskola és Diákotthon kadétjait látogatta meg a honvédelmi nevelési referens, ahol az alaki fogások bemutatásában és elsajátításában nyújtott segítséget részükre. Az instruktor külön kérése volt, hogy a foglalkozások után, a főtörzsőrmester bemutassa a szabályos koszorúzás végrehajtásának lépéseit is, mivel az iskola már készül a március 15-i ünnepségre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában