Programokkal emlékeznek

2023.03.03. 17:10

Elkezdődött az Andrássy 200 emlékév

Andrássy Gyula gróf, aki mielőtt miniszterelnök, majd a monarchia külügyminisztere lett, Zemplén vármegye, azon belül is Sátoraljaújhely követe volt az országgyűlésben.

Szamosvölgyi Péter és Dankó Dénes a sajtótájékoztatón

Fotó: BSZA

Az Andrássy uradalom egykori központjában, a ma Szlovákiához tartozó Tőketerebesen nyitotta meg ünnepélyes keretek között az Andrássy 200 emlékévet Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere pénteken. A városvezető a helyi kastélyban megrendezett, rendkívüli sajtótájékoztatón kijelentette: idén 200 éve született Andrássy Gyula gróf, aki mielőtt miniszterelnök, majd a monarchia külügyminisztere lett, Zemplén vármegye, azon belül is Sátoraljaújhely követe volt az országgyűlésben, valamint egy időben a főispáni tisztséget is betöltötte ugyanitt. A kivételes reálpolitikus munkássága vitán felül méltóvá teszi arra, hogy ezen a jeles éven emlékezzen rá az utókor – közölte a polgármester. 

Sátoraljaújhelyi emlékezők a tőketerebesi Andrássy mauzóleumnál 
Fotós: BSZA

Dankó Dénes alpolgármester az emlékév programjait ismertetve elmondta: egy pályázat segítségével szeretnék megmozdítani a fiatalokat, hogy véleményük szerint hogyan nyilvánulna meg ma Andrássy Gyula a közösségi médiában. Ezen kívül kiállítást, konferenciát szerveznek, valamint egy mellszobor is készül, amit a sátoraljaújhelyi városháza udvarán terveznek felállítani. Mindezeken túl a Zemplén Televízió is megkezdte egy dokumentumfilm előkészítését – sorolta. Gróf Andrássy Gyula élettörténetét Oláh Tamás,  a sátoraljaújhelyi fióklevéltár vezetője idézte fel a kastélyparkban található mauzóleumnál, ahol a gróf sírja található. Beszédében felvázolta azt a kivételes politikusi pályát, amely Zemplénből indult, és a szabadságharcban való részvételen, az emigráción (távollétében jelképesen felakasztották, emiatt nevezték „szép akasztottnak”) a magyar miniszterelnökségen át egészen az Osztrák-Magyar Monarchia külügyminiszteri tisztségig vezetett. A résztvevők koszorút és virágokat helyeztek el a síremléknél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában