Átadó ünnepség

2023.03.30. 18:45

Fejlett ipari park környezetszennyezés helyett

Megszabadították a területet a veszélyes hulladéktól és az illegális szemétlerakót is felszámolták a beruházásnak köszönhetően.

NHK

Kollár Miklós, Csöbör Katalin, Oláh Gábor és Temesvári Gábor vágta át a szalagot, s ezzel átadták az ipari parkot Sajókeresztúr mellett

Fotó: Ádám János

Szinte napra pontosan egy éve tették le az alapkövét a Sajókeresztúri Ipari Park fejlesztésének, melyet csütörtökön ünnepélyesen adtak át. Az önkormányzat többségi tulajdonában lévő Acélmax Zrt. másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert az egykori Borsodi Ércelőkészítő Mű (BÉM) területének rekultivációjára, az infrastruktúra fejlesztésére, kiépítésére, korszerű felvételi épület kialakítására. A projektben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel kötött szerződés alapján lámpás forgalomirányítás javítja a közlekedésbiztonságot a Sajókeresztúr 26-os fő közlekedési útvonallal közös kereszteződésében, továbbá egy biztonságosan megközelíthető buszmegálló is részét képezte a fejlesztésnek.

A barna mezős beruházás célja alapvetően az, hogy a jövőben betelepülő vállalkozásoknak biztosítson megfelelő infrastruktúrát az iparterület – mondta Temesvári Gábor, az Acélmax Zrt. vezérigazgatója. Amikor átvették a területet, több mint 15 ezer tonna bontási törmeléket, továbbá veszélyes hulladékot kellett ártalmatlanítaniuk, eltávolítaniuk. Az építési törmelék egy részét újrahasznosították, a közműhálózat kiépítését is befejezték – tette hozzá a vezérigazgató.

Sajókeresztúr képviselő-testületének két fontos cél lebegett a szeme előtt. Az első a BÉM bezárása után maradt „háborús övezet” megszüntetése, a terület rehabilitációja volt. A másik az előzőből következett, vagyis hogy beköltözhető legyen új cégek számára, akik munkáltatói lesznek a környéken élőknek. Ennek nagy része mára megvalósult – hangsúlyozta Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere.

Külföldi befektetőkkel tárgyalnak

Ez az iparterület nagyban hozzá fog járulni Sajókeresztúr fejlődéséhez. Folyamatos tárgyalásban vannak külföldi beruházókkal – emelte ki Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: a beruházás még nem annyira látványos, de nagyon sok minden történt az elmúlt egy évben ezen a területen, amely a fejlődést szolgálja.

Fontos, amit eddig elértünk, de valami még csak most fog kezdődni, vagyis a közeljövőben itt új munkahelyeket fognak teremteni a betelepülő vállalkozások – hívta fel a figyelmet Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár. Ezt a stabilitás pedig az itt élők életminőségét fogja javítani – fűzte hozzá. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában