Átalakítás előtt

2023.03.27. 11:30

Többezer miskolci család spórolhat a fűtésszámlán

Mérhetővé tennék azon távhős egycsöves fűtési rendszerű lakások fogyasztását is, ahol eddig nem lehetett. Ez országosan 134 ezer lakást érint.

HM

Mérhetővé tennék azon távhős egycsöves fűtési rendszerű lakások fogyasztását is, ahol eddig nem lehetett. Ez Miskolcon 7 600 lakást érint

Fotó: MW

A kormány a távhőszolgáltatást érintő jogszabályok módosítására készül, egy kormányrendelet-tervezet a központi fűtésről és a melegvíz-szolgáltatásról szól, írta a napokban több országos portál.

Mint beszámoltak: azért is indokolt a szabályozás módosítása, mert a távhővel ellátott, mintegy 670 ezer lakás 20 százaléka – azaz országos szinten 134 ezer lakás – átfolyós (egycsöves) fűtési rendszerrel rendelkezik. Vagyis az egyes lakásokra jutó távhő nem szabályozható az érintett társasház lakásaiban a lakók egyedi igényei szerint.

A tervezet célja többek között a szabályozhatóság megteremtése, hogy "lehetőséget teremtsenek az egyéni energia-megtakarításra": meg kell oldani a radiátorok átfolyó meleg víz mennyiségének a lakók igényei szerinti szabályozhatóságát.

Nincs technikai akadálya

A panelházak több évtizeddel ezelőtti építésénél egycsöves fűtési rendszereket alakítottak ki. Ezeknél a rendszereknél nem lakásonként szabályozzák, hogy mikortól, meddig és mennyit fűtenek, könnyen előfordul, hogy az egyik lakónak annyira melege van, hogy kinyitja az ablakokat, míg a másik didereg, de az egész lakóközösség ugyanannyit fizet. 

A házak energetikai korszerűsítése során a fűtési rendszert is korszerűsítették, azaz a lakásokban lehetővé tették az egyedi mérést. 

A nem korszerűsített panelházaknál azonban maradt az egycsöves rendszer. 

A fenti hír kapcsán érdeklődtünk a miskolci városháza sajtó- és kommunikációs osztályán keresztül a miskolci távhőszolgáltató cégtől, a MIHŐ Kft-től, hogy hány lakást érint a vármegyeszékhelyen a probléma, hány lakást fűtenek még mindig egycsöves fűtési rendszerrel. 

7600 lakásról van szó, válaszolták. 

Mint írták, a radiátorok egyedi szabályozhatóságát a fűtési rendszer átalakításával, korszerűsítésével lehet megoldani. Az épületen belüli fűtési rendszer a lakóközösség tulajdonában van. (Ezt ugyan nem írták, de ez alapján egyértelműnek tűnik: a lakók feladata a korszerűsítés.)

Mint fogalmaztak, a korszerűsítésnek technikai, műszaki akadálya nincs. 

Kérdeztük, mennyibe kerülhet egy ilyen átalakítás. Válaszukban konkrét árat nem írtak: műszaki tartalmától, a kivitelezés időpontjától függ a beruházás költsége. A távhős lakásokra egyébként nem vonatkozik a fogyasztási limit, ami más fogyasztóknál: a limit fölötti fogyasztás után már nem a rezsicsökkentett árat fizetik a fogyasztók. 

A Mihő Kft. így fogalmaz: "a lakossági felhasználók által fizetett távhőszolgáltatási díjat – mint legmagasabb hatósági árat – a mindenkori energiapolitikáért felelős miniszter rendeletben állapítja meg, és ennél magasabb díjat nem lehet alkalmazni. A távhőszolgáltatás lakossági díjtételei 2014. október 1-től változatlanok".

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában