MCC-program

2023.03.14. 11:03

„Amikor megrengett a Föld! – egy földrengés emlékképei”

A februári törökországi és szíriai földrengések utáni mentésben résztvevő miskolci mentőcsapatok lesznek a vendégei a miskolci Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) képzési központnak március 16-án, csütörtökön délután 5 órától.

Fotó: Bujdos Tibor

A szervezők tájékoztatása szerint szerint az MCC célja, hogy diákjaival megismertesse azokat a szűkebb és tágabb környezetükben élő embereket, akik életükkel, munkájukkal, emberségükkel példaként szolgálhatnak a mai fiataloknak. 

A törökországi és szíriai földrengések rengeteg életet követelt, a halottak száma közel ötvenezer, a sebesülteké meghaladja a százezret, az anyagi kár felbecsülhetetlen. A magyar — állami, egyházi és civil fenntartású — mentőcsapatok az első hírek hallatán azonnal a helyszínre indultak. Milyen lelki és fizikális felkészülés szükséges ahhoz, hogy valaki egy ilyen mentésben részt tudjon venni? Kik segítenek abban, hogy egy magyar mentőcsoport kijuthasson egy ilyen katasztrófahelyszínre? Mi a legnehezebb feladat egy ilyen akciónál? Meddig van remény arra, hogy túlélőket találnak a romok alatt? Ezek mellett a kérdések mellett a beszélgetés során azt is szeretnék megvizsgálni, hogy milyen gazdasági és politikai hatásai lesznek a tragédiának, hiszen Törökországban májusban választások következnek, emellett az ország gazdasági válsággal küzd, Szíriában pedig területének politikai töredezettsége miatt nehéz előre tervezni és az újjáépítésre koncentrálni.

Dr. Mezősi Tamásnak és Binda Nikolettának emlékplakettet adott át Miskolc polgármestere | Fotós: Bujdos Tibor

A beszélgetés vendégei Binda Nikoletta és Nózi lesznek a Spider Mentőcsoport részéről, dr. Mezősi Tamás és Trafi, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola vezetője és kutyája, valamint Sayfo Omar, az MCC Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Az intézet munkatársaként az európai muszlim diaszpórák integrációjával és a közel-keleti társadalmak dinamikáival foglalkozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában