Ásványfesztivál

2023.03.11. 20:00

Aranyat is moshat az ásványfesztiválra látogató Miskolcon (fotókkal, videóval)

Idén is a Miskolci Egyetem adott otthont Közép-Európa egyik legnagyobb ásványbörzéjének. Érdemes ellátogatni a seregszemlére.

Detzky Anna

Emberek százai voltak kíváncsiak az ásványok ezreire

Fotó: Ádám János

 A pandémia óta először rendezték meg a kétnapos Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivált az egyetem főépületében, ahová még vasárnap is érdemes ellátogatni. A színes és nívós rendezvény iránt talán még a korábbi években megszokottnál is nagyobb volt az érdeklődés. A stabil száz feletti kiállító mellett, most is megvalósulni látszott a 7-8 ezres látógatószám. 

Földtudományi játszóház 

Az ásványgyűjtők és a szép ékszerek kedvelői is megtalálhatták itt a kedvükre való ásványokat, csiszolatokat. Sőt a gyermekes családok és a tudomány iránt érdeklődők is jól el tudták foglalni magukat a tematikus programokon. Szerkesztőségünk tagjai is elmerültek a különleges ásványcsodák birodalmában az egyetem díszaulájában, ahol az apró szépségektől kezdve, a foszforeszkáló ásványokon át mindent, egészen hatalmas darabokat, illetve a belőlük készült dísztárgyakat lehetett látni. Éppen, amikor dél körül megérkeztünk, akkor kezdődött az Alkalmazott Ásványtani Intézeti Tanszék interaktív kiállítása. Az előcsarnok emeletén pedig Földtudományi Játszóházzal kedveskedtek a gyerekeknek az év ásványa: az antimonit témájában. Ugyancsak az előcsarnokban az év ősmaradványáról: a borostyánról lehetett megtekinteni egy előadást. 

Ajándék ékszer, bűvös kövek 

– A kislányom nagy ásványrajongó, ezért jöttünk ki ma ide hárman a kisfiammal. A harmadik gyerkőc pedig otthon van. Nagyon örültünk neki, hogy a járványhelyzet után ismét megrendezték az ásványfesztivált, hiszen a lányom most jár itt először, bár már korábbi években is szerettünk volna kijönni – osztotta meg Kovács-Horváth Ágota. – Nincs igazán kedvenc ásványa, mindegyiknek nagyon örül. Így már kapott is egy szép kék követ. Szerintem hatalmas idén a választék és a rendezvény hangulata is jó. Valószínű még a nagymamáknak is fogunk venni valami karkötőt, vagy nyakláncot, miután körbejártuk az egészet.

– Több éve elmaradt az ásványfesztivál és nekem ez az első alkalom, hogy itt lehetek. A felnőtt fiam pedig egészen kicsi korában járt a börzén az édesapjával. Most úgy döntöttük, hogy eljövünk és kicsit nosztalgiázunk. Eddig szimpatikus és tetszik az egész rendezvény, de nagyon sokan vannak – mondta Orosz Nóra. – Engem nagyon érdekelnek a karkötők és a horoszkópomhoz tartozó ásványok. Oroszlán vagyok, amelynek a rózsakvarc és a tigrisszem az ásványa. Eddig csak ajándékba kaptam a csillagjegyemhez kapcsolódó drágaköveket, de most magamnak is szeretnék venni. A tematikus programokat előre nem néztük meg, de ha valami spontán megtetszik, akkor szeretnénk majd bekapcsolódni. 

Igazi fiús játék 

Ezt követően mi is az egyik tematikus program, konkrétan az aranymosás felé vettük az irányt a díszaula lépcsőjéhez. 

– Közel húsz éve járunk ásványfesztiválra. Most a két kisfiammal jöttünk. A nagyobbik korábban már részt vett az aranymosáson és mondta a kicsinek is, aki teljesen be volt zsongva. Nyitásra érkeztünk, hogy itt tudjunk kezdeni. Szerencsénk volt, mert még éppen megelőztük a nagy sort – árulta el Szepesi Tamás. – A helyszínen a homokba belekevert ásványokat lehet kimosni és hazavinni. Egyikőjük tartja a kincsesládát, a testvére pedig mossa a köveket. Már egy egész zacskóra valót gyűjtöttünk össze. Örülök neki, hogy jól elvannak és tetszik nekik ez, mert közben megismerik az ásványokat. Azt is láthatják, hogy hogyan néznek ki azok a drágakövek eredeti formájukban, amelyeket eddig talán még csak ékszerekben láttak. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában