Miskolcon a Da Vinci robot

2023.03.23. 17:30

Bemutatkozott a jövő: gyógyító robot a Miskolci Egyetemen

A da Vinci robot a robotsebészet úttörője, amely most Miskolcra érkezett. Budapesten már több mint 600 ezer műtétet hajtottak a robotokkal végre.

Póczos Nikolett

Dr. Tenke Péter a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai osztályának vezetõ fõorvosa a da Vinci-géppel

Fotó: Vajda János

Miskolcon, az egyetemen is bemutatták a Da Vinci különleges berendezést, mely a robotsebészet alapja. Egy olyan high-tech technológián alapuló berendezés, mellyel szakemberek, orvosok és kutatók a mesterséges intelligencia alkalmazásával segítik az egészségügyet. A fejlesztés célja a robotasszisztált laporoszkópos sebészet magyarországi bevezetésén keresztül a sebészeti ellátás szakmai színvonalának emelése, a betegek gyógyulási esélyeinek és életminőség kilátásainak javítása.

Uniós támogatással

Hamarosan lezárul az Európai Unió és az Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztéseit támogató „A robotsebészet bevezetése Magyarországon” című projekt. Az 1 milliárd 299 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, az Országos Onkológiai Intézet és konzorciumi partnere, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézettel közös projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projekt bemutató rendezvényének a Miskolci Egyetem adott ma otthont. A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen a projekt során szerzett tapasztalatokat és jó gyakorlatokat mutatták be az érdeklődőknek.

Kapcsolódnak a robothoz

Dr. Kiss-Tóth Emőke, az Egészségtudományi Kar dékánja bejelentette, „a da Vinci robot, amely a robotsebészet úttörője Miskolcra érkezett”. Majd elmondta „mi egészségtudományi karként működünk, és megpróbáltunk kapcsolódni a robothoz. Azoknak a szakembereknek a szaktudását fogjuk bővíteni, akik a robot környezetében, egészségügyi szakdolgozóként tevékenykednek, olyan szakembereket képzünk majd, akik a robotot kiszolgálják, és munkáját segítik.” A dékán ezt nagyszerű lehetőségnek nevezte, hiszen az elmúlt 20 évben is kereste a kar az innovatív lehetőségeket, amellyel meg tudják újítani a képzési palettát, és szolgálni tudják az orvostudományt.

Több éves küzdelem lesz

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókárház főigazgatója egy statisztikai adattal kezdte beszédét: minden ötödik ember daganatos megbetegedés miatt hal meg Észak-Magyarországon, a kórház kiemelt szerepet játszik a daganattal kűzdők ellátásában. 2019-ben 42 ezer műtétet végeztek a kórházban, és ebből 10 ezer olyan műtét volt, amely daganatos betegek ellátását jelentette.  Révész János elmondta, azt várják, hogy ez a szám csökkenni fog köszönhetően az egészségügyi rendszer újrastruktúrálásának, és annak, hogy a magánellátók egyre jobban veszik át azt a terhet, amit a műtéti ellátás jelentett az állami szektor számára. A daganatos betegek ellátásában ez a szerepvállalás viszont lényegesen kevesebb, és erre nem is lehet alapozni. Emellett az európai színvonalnak is meg kell felelni egy kórháznak, melyben kulcsfontosságú a robotsebészet – emelte ki a főigazgató. Középtávú célként ki lehet tűzni, hogy ebben a régióban is megvalósuljon a robotsebészet, melyhez jelentős forrást kell szerezni - mondta a főigazgató, majd hangsúlyozta: ő ezen fog dolgozni. Elmondta azt is, több éves közdelem lesz a da Vinci robotot idetelepíteni, de mindenképpen bele kell kezdeni – mondta Révész János.

Orvostörténeti jelentőségű lépés

A robot működéséről Prof. Dr. Polgár Csaba, az Országos Onkológia Intézet főigazgatója számolt be. 2022. január 21. és 2023 június 30. között vállalták konzorciumi partnerükkel, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal a robot tesztelését, amely orvostörténeti jelentőségű lépés. Azóta a két kórház már 569 urológiai és nőgyógyászati daganatsebészeti műtéten van túl. A főigazgató tájékoztatott, hogy jelenleg 4 robot szolgálja a betegek gyógyulását. A fiatal orvosgeneráció igényeit is ki tudja majd elégíteni a technológiai újítások terén. De számos kézzelfogható eredménye is lesz a robotnak, a betegek gyorsabban, rövidebb idő alatti felépülésre számíthatnak. Elmondása szerint a szakmai igény 10-12 robotot tenne szükségessé, de középtávon elképzelhető, hogy nagyobb megyei kórházak is részesüljenek a fejlesztésből. Prof. Dr. Polgár Csaba elmondta, hogy szakmai konferencia is szerveződik a robot köré a mai napon, ezért logikus találkozás volt a három partneré. A robot előnyeiről szólva úgy fogalmazott: „jóval precízebb mozgást biztosít”. „Az orvos a szimulátornál foglal helyet, és kezeivel irányítja a robotkart, ez azt jelenti, hogy tíz-tízenkétszeres nagyításban, 3 dimenziós képen látja a műtéti területet. A robotkarok a kézremegést is kiküszöbölik, nagyobb precizitással végezhetőek a műtétek. Így kis ereket, kis idegeket még jobban meg tud kímélni, ezáltal kevesebb szöveti roncsolás keletkezik a műtéti területen. Gyorsabb felépülés, és 2-3 napos kórházi tartózkodás is elegendő egy műtét után. Lerövidül a rehabilitáció is. Az egészségügynek pedig költséghatékony megoldást jelent.”

Publikálják is az eredményeket

A 14 hónap alatt tehát 569 műtétet végeztek a két kórházban, ezekhez mindkét helyszínen 6-8 orvost képeztek ki. A tervek között szerepel, hogy a mellkassebészeti és a fej-, nyaksebészeten is alkalmazzák a robotot, de ehhez már egy újabb eszközre lesz szükség.
Dobos Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház főigazgatója hozzátette, körülbelül egy éve használják a robotot, 2022. február elsején végezték el az első urológia műtétet, azóta ez a szám már 274. Kórházuk élen jár az új gyakorlatok megismerésében és továbbadásában, és igyekeznek majd publikációkkal is segíteni a robotsebészet munkáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában