Bővül a PEME

2023.03.24. 12:00

Az idősellátás lesz a téma Kelet-Magyarország professzorai számára

Négy vármegye Professzorok az Európai Magyarországért Egyesülete (PEME) Kelet-Magyarországi Tagozatát hozzák létre a közeljövőben.

DA

Dobos László fontos új feladatáról mesélt

Fotó: ÉM

Az általa istápolt idősek csak Laci bácsiként ismerik dr. Dobos Lászlót, aki egyébként gyógypedagógus és jogász, szakmájának máig elismert szakembere. A Professzorok az Európai Magyarországért Egyesülete (PEME) tagjaként jelenleg a PEME Kelet-Magyarországi Tagozatának létrehozását készíti elő barátaival. A munkába bevonta a Miskolci Akadémiai Bizottság (MAB) Gerontológiai Munkabizottságát mint a szervezet titkára és a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítványt mint az alapítvány elnöke. A tagozat alakuló ülése 2023. április közepén valósulhat meg a MAB-székházban, amelyet Benkő Péter, a MAB alelnöke nyit majd meg. A mára a legtöbb felsőoktatási intézményben szakmai képviselettel bíró PEME 2003 márciusában 103 tudós, pedagógus, orvos, mérnök szándéka nyomán indult el. Abból a társadalmi igényből született, hogy több ezer reál és humán értelmiségi szakmapolitikai területen szeretne bekapcsolódni a jövő tervezésébe és építésébe a munkabizottságok tudományos munkája által – olvasható a szervezet honlapján. Dr. Dobos László, az egyesület több szakmai műhelyének – jogtudomány és érdekvédelem, gyógypedagógia, pedagógia – vezetője. 

Sikeres szervezés 

– A PEME hamarosan 25 éves jubileumát ünnepli, ebből az apropóból merült fel a bővítés gondolata. Dr. Semsei Imre professzorral, a miskolci és dr. Dinya Zoltán professzorral, a debreceni gerontológiai munkabizottság elnökével közösen megkértek bennünket, hogy próbáljuk megszervezni a Kelet-Magyarországi Tagozatot. Ez négy vármegyét foglalna magában: Borsod-Abaúj-Zemplént, Szabolcs-Szatmár-Bereget, Hajdú-Bihart és Békést – mondta dr. Dobos László. – A szervezés eddig kifejezetten sikeresnek mondható, hiszen két hét alatt 70-80 tagot toboroztunk és hét munkabizottsági javaslatot tettünk. Fontos témának gondoljuk a demenciát, a szenvedélybetegségek új formáit és az idősek ellátását. Tehát az idősekkel kapcsolatos kérdések lényeges szerepet kapnak majd a tagozaton belül. A PEME jubileumi országos tudományos konferenciáján, április 27-én szeretnénk bejelenteni a Kelet-Magyarországi Tagozat megalakulását. Ennek ars poeticája az lenne, hogy „a tudományt emberközelbe vinni,” akár a kistelepülésekre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában