Legyen sötét!

2023.03.24. 16:07

Akinek kedves a Föld, szombaton egy órára lekapcsolja a világítást

Szombaton este gondoljunk a bajban lévő Földre, és csatlakozzunk a Föld órája kezdeményezéshez!

ÉM

A világítás lekapcsolásával lehet csatlakozniuk a Földért aggódóknak a világméretű kezdeményezéshez

Fotó: AFP

Március 25-én, szombaton lesz a Föld órája. A világméretű összefogást a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás ellen az asztrál WWF (Természetvédelmi Világalap) indított el 2007-ben. Minden év márciusának utolsó szombatján rendezik, vagy egy héttel előbb, ha nagyszombat arra a napra esik. A nemzetközi esemény napján arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a globális, környezeti problémákra. A kezdeményezés 2008-ban vált nemzetközivé. A visszaszámlálás már elkezdődött, a Föld órája ma este fél 9 és fél 10 között lesz, a szervezők arra kérnek mindenkit, csatlakozzon a kezdeményezéshez.

Idén is új irányt vett az akció, az embereket arra buzdították, hogy mutassanak példát tetteikkel. És ne csak ebben az egy órában, hanem mindennap a természet megóvásáért, a fenntartható életmódért. Egyre sürgetőbb a változtatás igénye, hiszen az utóbbi évtized volt az eddigi legmelegebb a mérések kezdete, azaz 140 év óta.
„Idén ne csak a 60 perces sötétségre mondjunk igent, hanem a fenntartható életmód vállalására is”, kérték a szervezők.

Lehet csatlakozni

A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen: a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

A WWF Magyarország a Föld órájára idén izgalmas feladattal készült. Három kihívással, amelyhez még lehet csatlakozni a foldoraja.hu oldalon.

Magyarország először 2008-ban, vagyis a Föld órája nemzetközivé válásának évében vett részt az akcióban. Abban az évben négy magyar város csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez.

Az elmúlt években Borsod-Abaúj-Zemplén önkormányzatai és intézményei is élen jártak az akciókban. Március végén egy órára sötétbe borultak a közintézmények, és sok háztartás is úgy döntött, hogy kevesebb elektromos áramot fogyaszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában