Jubileumok

2023.03.07. 14:49

Kocsonyafesztivál után jön a Rockfesztivál Miskolcon

A 200 éves színház, az 50 éves rockfesztivál, a 60 éves szimfonikus zenekar a város kulturális életének mérföldkövei.

Szaniszló Bálint

Schuster Lóránt 1973-ban a P. Mobil élén itt volt Diósgyőrben

Fotó: Knap Zoltán

Fedor Vilmos polgármesteri megbízott a kultúra ünnepének nevezte azt a programsorozatot, amelyet erre az esztendőre tervez Miskolc városa. Veres Pál polgármester megerősítette, hogy a város vezetése szeretné, ha ünnepi év, a kultúra esztendeje lenne 2023. Az első momentum a sikeresen végződött Miskolci Kocsonyafesztivált volt, de a további mérföldköveket a 200 éves színház, az 50 éves rockfesztivál, a 60 éves szimfonikus zenekar, a 40 éves állatkert, vagy a 30 éves bábszínház jelentik. 

A városvezető szerint végleg le lehetne törölnie Miskolcnak az a bélyeget, amit évtizedeken keresztül ráragasztottak, hiszen bebizonyosodott, hogy Miskolc egy kulturálisan sokszínű város és úgy is szeretné magát meghatározni. Veres Pál az idei legfontosabb napnak augusztus 24-ét nevezte, mert akkor lesz 200 esztendeje, hogy Miskolcon megnyitotta kapuit a kőszínház, amely a mai Magyarország területén az első, a történelmi Magyarország területén a második kőszínház volt. Ezt méltóképpen szeretné a város megünnepelni. Ez arra is alkalom lesz, hogy a színházi dinasztiát alapító Latabár Endrére is emlékezzenek, aki nagy szerepet töltött be a miskolci színjátszás életében. Ő 150 esztendeje fejezte be földi pályáját, Miskolcon van eltemetve.

A Magyar Woodstock 

Fontos jubileum lesz június 10-én, hiszen 50 esztendeje a diósgyőri stadionban 20 ezer ember előtt a honi könnyűzenei élet legjobbjai léptek fel. Ez volt az első középkelet-európai rockfesztiválja, amelyet a rocktörténetírók úgy emlegetnek, hogy Magyar Woodstock. Novemberben lesz, hogy hatvan éve megalakult a Miskolci Szimfonikus Zenekar, amely itthon és külföldön egyaránt öregbítette a város komolyzenei hírnevét. Harminc esztendős idén a Miskolci Csodamalom Bábszínház és nyáron lesz 40 éve, hogy létrejött a vadaspark, a mostani állatkert elődje. „Ezért mondhatjuk joggal, hogy az idei a kultúra éve Miskolcon, mert ennyi kerek évforduló ritkán adatik meg egy város életében” – jelentette ki Veres Pál. 

Varga Andrea alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Miskolcon mindenkor a városban élők összefogása éltette a kultúrát és ez így van most is, amikor egy egész város fogott össze azért, hogy a nehézségek ellenére legyenek előadások a színházban. És hasonló összefogás érzékelhető a kultúra többi területén.

Programfolyam 

Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ igazgatója - más dolgok mellett - elmondta, hogy a tavasz sűrű kulturális programsorozatot ígér, a „szokásos” tavaszi ünnepeken, a március 15-én, május 1-jén túl egész hetessé bővül a május 11-i városnap programja. A május végi gyermeknapot idén a Népkertben rendezik meg. A június 10-i jubileumi rockfesztivált megelőzően 9-én Majka ad koncertet a Lovagi Tornák Terén, amelyet másnap a rockfesztivál egész napos programjára rendeznek be. A klaszikusokon, a P. Mobilon, Török Ádámon túl itt lesz a Zenevonat formáció, amely LGT dalokat játszik és soraiban tudja Karácsony Jánost és Solti Jánost, két korábbi LGT tagot. Zenél majd Tátrai Tibor is. A jelen sztárjai is ott lesznek Diósgyőrben, mint az Ivan and the Parazol, Péterffy Bori és a Love Band, valamint a Bohemian Betyars.

A színház és a szimfonikus zenekar jubileumi programját külön ismertetik a későbbiekben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában