Csillagászat

2023.03.24. 11:20

A Föld közelében száguld el egy hatalmas aszteroida

Közel lesz, és akár távcsővel is megfigyelhető.

Fotó: Shutterstock

Méretes aszteroida száguld el a Föld és a Hold között március 25-én, szombaton. A jelenséget akár távcsővel is megfigyelheti bárki. A 2023 DZ2 névre keresztelt aszteroidát idén februárban fedezték fel a Kanári-szigeteken található La Palma Obszervatórium csillagászai. Az átmérőjét 40 és 100 méter közé becsülik. Magyar idő szerint március 25-én este 20 óra 52 perckor lesz legközelebb a bolygónkhoz, nagyjából 173 ezer kilométeres távolságban fog elszáguldani a Föld mellett, körülbelül 28 ezer kilométer/órás sebességgel.

Ekkor a Föld és a Hold között lesz megtalálható, és közelebb lesz hozzánk, mint égi kísérőnkhöz. Ez, bár csillagászati szempontból nézve kis távolságnak számít, valójában biztonságos távolságban halad el mellettünk.

Ez a földközeli kisbolygó az Apolló-család tagja. Nap körüli keringési ideje 3,17 év. Megfelelő távcsövekkel, de akár már egy 15 centiméteres távcsővel is megfigyelhető lehet az aszteroida bárki számára. Az északi féltekéről nézve a délkeleti horizont felett kell keresni az Orion, a Nagy Kutya és a Kis Kutya csillagképektől keletre. Látszólag olyan lehet majd, mint egy lassan mozgó csillag az égen. A jelenlegi számítások szerint azonban szombat este többfelé lehet felhős az ég hazánk felett, így csak kevés helyen nyílhat esély az aszteroida megfigyelésére - írja a Live Science.

Legközelebb 2026. március 27-én kerülhet bolygónk közelébe, a csillagászok jelenlegi számításai szerint akkor a becsapódás esélye 1 a 430-hoz, viszont a pályája alaposabb tanulmányozásával ez az esély jóval kisebb lehet majd. Amennyiben a Földbe csapódna, akkor már komoly pusztítást tudna okozni az érintett térségben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában