Születésnap

2023.03.08. 17:42

A fényszennyezés mentes, csillagos égboltra sokan kíváncsiak

Az attrakció még a vártnál is nagyobb látogatószámot hozott az eltelt egy év alatt.

NHK

Fotó: Bujdos Tibor

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati és természetismereti látogatóközpontja, a répáshutai Bükki Csillagda március 8-án ünnepelte egy éves születésnapját. Ez alkalomból szerdán a jegyértékesítéssel kapcsolatos együttműködési megállapodásokat kötöttek két turisztikai szervezettel, melynek ünnepélyes aláírására a sajtó képviselőit is meghívták.

Engedelmes kutyákat is láthattak

Különleges programmal szerettek volna kedveskedni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az egyéves évforduló tiszteletére. Meghívták a Miskolci Máltai Szeretetszolgálat Csilla von Boeselager Regionális Ápolási Otthon lakóit, illetve a szeretetszolgálat dolgozóit. A Magyar Vöröskereszt miskolci munkatársait, valamint a Baráthegyi Majorság ellátottjait. Továbbá a répáshutai óvodásokat és alsó tagozatos iskolásokat. A vendégek megtekintették a Csillagda kiállítását és filmvetítésen is részt vettek, majd a miskolci Spider Mentőcsapat látványos kutyás engedelmességi bemutatójával zárták számukra a programot. Az interaktív bemutatóba a közönséget, a gyermekeket is bevonták.

Az ég felé törekedtek

Az évforduló tiszteletére ezen a napon írták alá azt a megállapodást, amelyet a Bükki Nemzeti Park, Eger, illetve Miskolc turisztikai cégei között kötöttek. Bizonyságot nyert, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) természeti látogatóközpontjait bővíteni kell az ég felé is, nem csak a Földön és föld alatt, ahogyan az eddigi gyakorlat mutatta. Találkozott az ötlet és a megvalósítás az érdeklődőkkel, a természet kedvelőivel – mondta Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója. Az eddigi tapasztalatokat leszűrve még nagyobbra nyitják kapuikat, új szintet lépnek meg és együttműködéseket kívánnak kötni további turisztikai résztvevőkkel is, így például szállásadókkal a környező településeken – emelte ki az igazgató.

Megvalósult álom

Büszke arra, hogy Répáshután ilyen egy ilyen álom válhatott valóra – hangsúlyozta Erdős Tamás, Répáshuta polgármestere. Az eltelt egy év és a több mint 50 ezer látogató bebizonyította, hogy nem hiába dolgoztak annyit ezért az álomért. Hozzátette: továbbra is szoros együttműködést szeretne a nemzeti park munkatársaival közös céljaik elérésére.

Munkahely és otthon

Nem a kezdetektől, nagyjából fél éve csatlakozott a Bükki Csillagda csapatához, mint csillagász. Ma már ez a munkahelye, az otthona, hiszen répáshutai lakos lett – hangoztatta Varga-Verebélyi Erika, a csillagda munkatársa. Mindig is egy ilyen munkahelyről álmodott, amely itt van a nemzeti park szívében – jegyezte meg. A csillagász felhívta a figyelmet arra, hogy a csillagos égbolt látványa ezen a helyen páratlan, ezért főképpen az esti programokat emelné ki.

Elkezdtek érdeklődni a csillagok iránt

Amikor a domb tetején, 635 méter magasan elkezdett épülni valami, tényleg nehéz volt megsaccolni, mennyire lesznek kíváncsiak az ország és a környék utazói a Bükki Csillagdára - mondta Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztály osztályvezetője. Maga a csillagászat egy olyan tudományág, amely nem széleskörűen ismert. De az a tapasztalat, hogy az általános érdeklődésű emberek is szívesen érkeznek ide és elkezdenek érdeklődni az égitestek iránt – ismertette az osztályvezető. Az érdeklődés számokban azt jelenti, hogy március 8-án reggel az 54 ezer 819-ik látogató lépte át a csillagda kapuját. A vendégek 60 százaléka online váltja meg jegyét, a többiek - a környéken kirándulók, vagy szállóvendégek - itt tartózkodásuk alatt döntik el, hogy meglátogatják az attrakciót. Meghatározó a két idegenforgalom szempontjából kiemelkedő város a közelben. Ezért ezen a napon szövetségre léptek Eger és Miskolc tourinform irodáival, ahol a jövőben értékesíteni fogják a csillagdába szóló jegyeket – hangsúlyozta az osztályvezető.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában