Pálinkában bajnok

2023.02.22. 19:00

Évtizedes tapasztalat egy-egy palackban

A klasszikus gyümölcspálinkákkal szeretne a jövőben is eredményes lenni a putnoki Guba Krisztián.

Marosréti Ervin

Guba Krisztián már számos elismerésben részesült

Komoly putnoki sikerrel is zárult a Quintessence 2023 pálinkaverseny, hiszen a megmérettetésen több éve rendszeresen induló putnoki Guba Krisztiánt a legjobb bérfőzetőnek, míg Nyilasi Bélát a legjobb főzdemesternek választották.

Guba Krisztián elismerését valamelyest előrevetítették a korábbi díjak, de a mostani az összes többit felülmúlva a legértékesebbnek számít. 

Mindig érdekelte 

Fiatal koromban kezdett érdekelni a pálinkakészítés rejtelme, ami azóta csak erősödött bennem, vélhetően ez egy örök szerelem

 – fogalmazott putnoki otthonában Guba Krisztián.

A főzést azóta is a mesterekre bízom, de a gyümölcs begyűjtésétől kezdve a cefrézésen keresztül mindennel nagyon szívesen foglalkozom. Nagyjából hat éve találkoztam Nyilasi Béla főzőmesterrel, aki a szárnyai alá vett. Rengeteg segítséget kaptam tőle, a megszerzett tapasztalatait átadta nekem, ennek köszönhetően jutottam el idáig.

Guba Krisztián egyértelműen hobbiként tekint a pálinkakészítésre, amit bérfőzetőként végez Putnokon. A gyümölcs megvásárlása után következik a feldolgozás, amit hűtött, irányított erjesztéssel végez a gömöri településen. A saját otthonában rendelkezik darálóval, magozóval és a szükséges műszerekkel is. Az évek során a hagyományos ízek mellett a különleges gyümölcsök feldolgozását is kipróbálta. Méghozzá jelentős sikerrel. 

Vissza a klasszikusokhoz 

Aki pálinkát készít, az kíváncsi, ezért kipróbálja a vad gyümölcsöket és az egyéb különlegességeket is

 – folytatta Guba Krisztián.

Végül aztán a realitások talaján maradva visszakerül a klasszikusokhoz. Már csak azért is, mert azok a legkönnyebben fogyaszthatók, és a tudás szempontjából is a körténél, szilvánál és a baracknál rendelkezünk a legnagyobb tapasztalattal. A kóstolásnál ugyanis erre is szükség van. Ismerni kell az optimális fokot, fontos tudni, hogy mit keressünk, a gyümölcsnek mik a jellemzői, és a pálinkában miképp jelenik meg. Ha ugyanis ennek ismeretében isszuk a kész terméket, akkor sokkal nagyobb élményben részesülünk, mint ha egyszerűen csak lehajítanánk egy féldecit. 

A putnoki bérfőzető most már több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, ami természetesen megjelenik a pálinkájában is. Az alapanyagért szinte bárhová hajlandó elmenni, mert a jó pálinka legfontosabb eleme a kiváló minőségű gyümölcs. Guba Krisztián leginkább az alma-szilva vonalat kedveli, ami a munkásságából is egyértelműen visszaköszön. 

Amikor kész a pálinka, akkor három szellőztetést alkalmazok

 – árulta el a folyamatról az esztendő legjobb bérfőzetője.

Három egymást követő héten kiöntöm egy edénybe, és a szabad levegőn állni hagyom. Ezután három hónapig pihentetem, addig nem is szoktam vele foglalkozni, talán csak akkor, ha nagyon kíváncsi vagyok. Ez inkább a pályafutásom elejére volt igaz, manapság már nagyobb önuralmat tudok gyakorolni. Alaptézis, hogy a jó pálinka mindenkinek az, amit szeret. Ugyanakkor azt is kijelenthetjük, hogy ami kellemetlen szagú, az nem jó. Fontos a finom illat, valamint hogy a nyelvemen ne legyen egyfajta tapadó érzés. A fogyasztás közben könnyed, jóleső érzés fogjon el, élményt okozzon meginni. Azt is érdemes figyelni, hogy a kiszáradó pohár milyen illatot hagy maga után. Ha ugyanis ott is érezni a gyümölcsöt, akkor nagy eséllyel jó pálinkával kínáltak meg. 

Az elismerés kötelez 

A Quintessence 2023-ra Guba Krisztián olyan pálinkákat nevezett, amelyet a bírálótréningen szerzett tapasztalatok alapján esélyesnek tartott a jó eredmény elérésére. A megérzései jónak bizonyultak, hiszen rangos elismeréssel térhetett haza.

Optimista vagyok, ezért mindig bízom benne, hogy sikerül a megmérettetésen jó eredményt elérni 

– szögezte le Guba Krisztián. 

Természetesen most is így voltam ezzel. Ezen a versenyen minden aranyérmes pálinka megkapja a díjat, ha arra érdemes, viszont a legjobbak közül is választanak kategóriagyőztest. Ott már csak egyet választanak ki a zsűri tagjai. Ez egyáltalán nem tervezhető dolog, ezért mindig a maximumra kell törekedni, és arra is szoktam. Ilyenkor nagyon sok mindenen múlik, hogy harminc emberből legalább tizenhat az én pálinkámat ítélje a legjobbnak. Ehhez nyilván szerencse is kell, de nagyon jó visszaigazolása volt a munkámnak. A címvédéshez még több alázat és tudás kell majd az idén elkészülő pálinkák esetében. A szabályzata egy kicsit változott a versenynek, egyre szélesedik a spektrum, aminek ugyancsak meg kell felelni. A klasszikusokra szeretnék koncentrálni, motivál a győzelem, ami a jövő szempontjából mindenképpen előrevisz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában