Érdekesség

2023.02.06. 17:30

Elképesztő hasonlóság: Miskolc Amszterdam kisöccse?

Érdekes, hogy az amszterdami központi- és a miskolci Tiszai pályaudvar hasonlít egymásra. Mi lehet az oka?

Hajdu Mariann

Alig egy hete Amszterdamban jártunk. Izgalmas a holland főváros, a maga lazaságával, különleges hangulatával hamar rabul ejtett. Aztán sétánk közben valami nagyon ismerőssé vált. Először nem esett le, hogy mi, aztán igen: az utca túloldaláról nézve a város központi pályaudvara (Amsterdam Centraal) épp olyan, legalább is nagyon emlékeztet a miskolci Tiszai pályaudvar épületére. Persze nem egy az egyben, mert lényegesen nagyobb, de formája, színe, hangulata hasonló.

Az amszterdami központi pályaudvar épülete 
Fotós: HM


Mi lehet vajon az oka? 

Utánanéztünk a neten: az Amsterdam Centraalt 1889. október 15-én avatták fel, 1881 és 1889 között épült, Pierre JH Cuypers építész és Adolf Leonard van Gendt építőmérnök munkája. Érdekessége egyébként a Wikipédia szerint, hogy három oldalon csatornák szegélyezik, és mint sok más épület Amszterdamban, cölöpfákra (8687 darab) épült. Az építkezés kezdetén süllyedni kezdett az épület, ezért több év késés után adták át, a közönség nagy érdeklődéssel vett részt az épület avatásán 1889-ben. Ma naponta 250 ezer utas fordul meg ott, alatta metróállomás, előtte villamosmegálló található.

Ugyanez kicsit távolabbról

Emlékeztet a miskolcira? Fotó: HM

A miskolci "rokon"

A miskolci Tiszai pályaudvar 1901-ben épült Pfaff Ferenc tervei alapján, a neten talált információk szerint eklektikus, angol romantikus stílusban. Pfaff Ferencről megtudtuk, a Műegyetemen tanult (ma a BME, azaz a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, építészmérnököket is képeznek itt – a szerk.) 1880-ban szerzett építész oklevelet. Utána a Magyar Államvasutaknál dolgozott, és számtalan állomás tervét készítette el. Néztük az említett állomások, pályaudvarok fotóit is (például a győri, kassai, nyíregyházi, szegedi, temesvári épületekét), és bár van köztük kéttornyos, de egyik sem hasonlít színben, formában, hangulatban az amszterdamira. Sok közülük egyébként már nincs meg, lebombázták a háborúban vagy lebontották.

A Tiszai pályaudvar épülete Fotó: MW


Dr. Bereczki Zoltán építészmérnöktől érdeklődtünk, látja-e a hasonlóságot, és vajon mi lehet az oka.
– Igen, valóban hasonlít – válaszolta. – De nem hiszem, hogy közvetlen lenne a kapcsolat. Szerintem az azonos funkció, és az akkor már meglehetősen egységes európai építészeti kultúra hasonló formákat termelt ki. De utanáolvasok kicsit Pfaffnak, és jelentkezem! 
Később az építésztől megtudtuk, nincs nyoma, hogy Pfaff Ferenc járt volna tanulmányúton arrafelé, így szerinte tényleg csak az előbb említett oka lehet a hasonlóságnak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában