Kézi erő

2023.02.23. 12:26

"Mi ezzel egy évig is elbajlódtunk volna" (fotók, videó)

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai segítettek fát vágni csütörtökön a Baráthegyi Majorságban.

Póczos Nikolett

A Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai segítettek fát vágni csütörtökön a Baráthegyi Majorságban.

Fotó: Bujdos Tibor

A Szimbiózis Alapítvány munkatársai, ellátottjai és a Miskolc rendészei szorgoskodtak csütörtök reggeltől a Baráthegyi Majorság udvarán, hogy összevágják azt a száz köbméternyi fát, melynek egy részét a szervezet vásárolta, egy részét pedig kapta, épületei fűtéséhez.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke a helyszínen elmondta: „A rezsiköltségek emelkedése miatt a bentlakásos otthonainkba elkezdtünk áttérni a fatüzelésre. Már 4 kazánunk üzemel, így nagyon sokat spóroltunk a gázszámlán, de ehhez most tüzelésre alkalmas méretűre kell vágnunk a körülbelül 3 méteres darabokat. Amikor reggel a rendészek megérkeztek, azonnal hozzá is láttak a munkához. Mi ezzel egy évig is elbajlódtunk volna. Ez a segítség nagyon sokat jelent nekünk, hiszen mi így a fő tevékenységünkre, a fogyatékos emberek ellátására tudunk fókuszálni. A tűzifa egy részét vásároltuk az Északerdőtől, egy részét kaptuk adományként, ennek megfelelően a száraz része azonnal fel lesz használva, a friss részét pedig már elkezdjük tartalékolni a következő téli időszakra.”

A Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, hogy még várnak a majorságba 20 köbméternyi fát és emellett van szerződésük, 30 köbméternyiről is. Jakubinyi László hangsúlyozta azt is, hogy 30 százalékkal csökkent a gázfogyasztásuk, ami 18 millió forintos megtakarítást jelent.

A favágásban a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai segítettek a Baráthegyi Majorságnak kézi- és motorfűrésszel. „Most 20 fővel érkeztünk, köztünk két hölggyel, ide a majorságba, hogy segítsünk. Ez a mai alkalom az önzetlenségen kívül csapatépítésnek is felfogható számunkra – mondta Vincze Csaba, a rendészet igazgatója, majd hozzátette, ez a téli időszak mindig egy kicsit kiszolgáltatottá teszi az embereket és jól jön a segítség”.

Az alkalmi brigád pár óra alatt összekovácsolódott, kialakultak a feladatok, volt aki fát darabolt, volt aki halmokba horda és volt aki koordinálta a munkát. Majd megtudtuk, ezt követően fognak tárolókat építeni a felhasított daraboknak, hogy megvédjék az időjárás viszontagságaitól, de még további 4 kazánra lenne szükségünk a költséghatékony fűtéshez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában