Kapacitásnövelés

2023.02.07. 13:44

Megnövelték a barnakőszén kitermelést Felsőnyárádon

A Barnakőszén Program a felsőnyárádi bányából táplálkozik, de lakossági megrendeléseket is kielégítenek.

Marosréti Ervin

Fotó: Vajda János

A hidegre fordult februári időjárás kapcsán újra előtérbe került az energiahordozók fontossága, hazánk biztonságos ellátása a téli időszakra. Ebben a feladatban fontos szerepet tölt be a tavaly novemberben állami kézbe került Ormosszén Bánya, ahol az igényekhez igazodva megnövelt kapacitással folyik a kitermelés. A helyszínen tartott bejárást Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos kedden.

Kiemelt feladat

Az eseményen elhangzott, hogy egész Európa lassan egy éve azzal foglalkozik, hogy milyen módon tudja biztosítani a kontinens energia-ellátását, ezért a kormány számára Magyarországon is az egyik kiemelt feladat a hazai ipar, a közintézmények, valamint a lakosság kiszolgálása. A barnakőszén pedig a jelenlegi helyzetben elsőrendű energiahordozóvá lépett elő.

– A kormány évi 500 ezer tonnára növelte a kitermelést, hogy a megnövekedett igényeket ki tudja elégíteni – fogalmazott a bejárást követően Rétvári Bence, államtitkár. – Tavaly novemberben azért került állami kézbe az Ormosszén Bánya, hogy az ország energiaellátásának stabilitását ezen a módon is szavatolni tudunk. A megemelkedett gáz – és áramszámlák kapcsán már tavaly megduplázódott az igény a barnakőszén iránt, ezért fordult a korábbinál jóval nagyobb figyelem, a hazánkban fellelhető energiahordozók felé.

Az ország minden pontjára

A felsőnyárádi külszíni bányaüzemben jelenleg a kitermelés hatszorosa a tavalyi év hasonló időszakához képest. Az országban elindított Barnakőszén Program is innen táplálkozik, így a borsodi szénből hazánk minden pontjára jut. Az önkormányzatok és az intézmények ömlesztett  formában, a lakosság számára pedig zsákolva tudják biztosítani a fűtéshez szükséges barnakőszenet.

Huszti Béla az Ormosszén Zrt. vezérigazgatója, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Riz Gábor, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője 
Fotós: Vajda János

– A kormány számos olyan intézkedést hozott, ami ezekben az időkben is segít a magyar családoknak, háztartásoknak – folytatta Rétvári Bence. – Az átlagfogyasztás határáig minden család havonta 181 ezer forint támogatásban részesül, hogy a számlák a 2013-as, rezsicsökkentett áron maradjanak. Emellett zajlik a Szociális Tűzifa és a Barnakőszén Program is.

Sokat fejlesztettek

Az Ormosszén Bánya területén sok fejlesztés történt annak érdekében, hogy a kapacitásnövelést biztonságosan végre tudják hajtani. A tulajdonosi joggyakorló a katasztrófavédelem lett, de a kitermelésbe a büntetés-végrehajtás is besegít, hiszen a fogvatartottak zsákolják és raklapra pakolják a megrendelt lakossági szenet.

– Hazánk lignit és barnakőszén vagyona a becslések szerint legalább kétszáz évre elegendő – fogalmazott Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. – Éppen ezért a jelenlegi energetikai helyzetben a biztonságot és a meleget jelenti az ország számára. A kormány ezzel kapcsolatban is bölcsen gondolkodik, hiszen igyekszik előnyben részesíteni azt, amink van. Természetesen, ha a zöld és a megújuló energia visszatér a megfizethető és rendelkezésre álló szintre, akkor a szén visszatérhet a tartalék kategóriába. A mostani krízishelyzetben azonban elsőrendű fűtési alapanyaggá, energiahordozóvá lépett elő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában