Retro

2023.02.07. 14:30

Jelentkezett hólapátolásra diplomás Miskolcon? "Hogyan? Mit kérdez?"

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1963. február 7-i számából idézünk: nem mentek el havat lapátolni a diplomások.

ÉM

Fotó: MW

„Ha nincsen 480 hólapátoló, 4 hóeke, 6 dózer, 1 markoló és 90 gépkocsi a miskolci utcákon, megreked a forgalom, nem jut az üzletbe a kenyér, a tej.” A mondatot az Észak-Magyarország 1963. február 7-i számából idézzük. 

A hóhelyzet rendkívüliségét kiemelte a Köztisztasági Vállalat illetékesének mondata is: „az elmúlt öt évben összesen nem alkalmaztunk annyi hómunkást, mint ezen a télen”. 

A megyei napilap riportere próbálta tisztázni azt is, kik vállalnak hólapátolást. A válaszra, miszerint „alkalmi munkások” ezt a kérdést tartotta indokoltnak feltenni: „kért-e munkát diplomás?”. Az illetékes nem hitt a fülének. „Hogyan? Mit kérdez?”. 

Az írás egyébként ezt a címet kapta: „Egy kis szociográfia a hó körül”. 

A cikk ezzel zárult: „Valamikor sok rossz, foltos cipős ember rótta az utcát. Sok diplomás örült, amikor a városban leesett a hó. A hó pénzt, élelmet, életet hozott. Régen volt.” 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában